„Предприемачеството е надценено“: рецептата за успех на основателя на Xiaomi – Лей ДжунПредишна статия
Учат ирландците как да пестят бензинСледваща статия
Горещи новини

31/05/23

Доставките на газ от САЩ за Европа може да доведе до климатична катастрофа

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Увеличаването на доставките на втечнен природен газ от САЩ за Европа, може да има сериозни негативни последици за глобалния климат, алармират еколози.

На 25 март Белият дом обяви подписването на нова сделка между САЩ и Европейския съюз за доставка на поне 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европа през текущата година. Британският вестник The Guardian попита природозащитниците как това може да повлияе на климата на Земята.

Говорителят на Sierra Club Кели Шийън каза, че споразумението „ще доведе до десетилетия на зависимост от рискови летливи изкопаеми горива. Резултатът ще е бедствие за климата“. Според специалиста, страните трябва да преминат към достъпна "чиста енергия", а не да увеличават потреблението на "изкопаеми горива".

„Изграждането на нова инфраструктура за износ на токсични вещества и удължаването на живота на метановия газ в продължение на десетилетия е „смъртна присъда“ за онези, които се борят с глобалната извънредна климатична ситуация“ е мнението на Каси Сийгъл, директор на Института по право на климата към Центъра за биологично разнообразие. Екологът добавя, че увеличаването на доставките на газ от САЩ няма да помогне за решаването на енергийната криза в Европа, а само ще налее „масло в огъня на нашия горящ свят“. Доставките от Русия представляват около 40% от вноса на газ в Европа. На среща с членове на правителството, Владимир Путин обяви, че Русия скоро ще премине към плащания в рубли за доставки на газ за "неприятелски" страни.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2023
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031