Инвеститорите изтеглиха огромно количество пари от пазарите на развиващите се страниПредишна статия
България е първата европейска дестинация на световната кампанията за опазване на водните ресурси „RUN BLUE“Следваща статия
Горещи новини

27/05/24

Джак Ма се оттегля от управлението на голяма компания

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Китайският милиардер Джак Ма планира да се откаже от контрола върху финтех гиганта Ant Group, казаха източници на The ​​Wall Street Journal. Според тях той ще прехвърли част от акциите си с право на глас на ръководството на компанията и нейния изпълнителен директор Ерик Цзин.

Сега 57-годишният Ма не заема ръководни позиции в Ant, но контролира 50,52% от акциите й чрез притежавани от него структури. Ма обмисля възможността да предаде контрола над Ant от години, но се въздържаше от подобна стъпката, за да не отлага плановете на компанията за IPO. IPO-то на Ant Group трябваше да се проведе през ноември 2020 г. и можеше да бъде най-голямото IPO в историята, набирайки 34,5 млрд. USD. Но в последния момент китайските власти отмениха листването и настояха Ant Group да се „върне към корените си“, като се съсредоточи върху обработката на плащанията вместо по-печелившите бизнес направления.

През април 2021 г. Ant Group се съгласи на мащабно преструктуриране, за да стане финансов холдинг и да влезе под надзора на Централната банка на Китай.

Ant вече е уведомил китайските регулатори за намерението на Ма да прехвърли контрола като част от трансформацията на компанията във финансов холдинг. Новата структура на собственост на Ant трябва да бъде начертана преди кандидатстването й за нов статут.

Промяната в контрола ще принуди Ant да отложи новите планове за излизане на борсата, отбелязва Wall Street Journal: според китайския закон компаниите не могат да се листват на вътрешния пазар, ако са променили контролния си акционер през последните 3 години. При влизане на борсата в Шанхай STAR говорим за 2 години, при влизане в борсата в Хонконг за около година.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031