Coca-Cola HBC обяви конкурс за разработка на екологична опаковка от стартъпиПредишна статия
Mercedes-Benz си сменя иметоСледваща статия
Горещи новини

17/05/22

Гласът на бизнеса: Бързите законодателни промени създават сериозни проблеми на фирмите

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Александър Сипек е управител на EVN България Груп и на председател на Съвета на директорите на компанията. На форум на австрийския бизнес в България, той посочи кои са проблемите и препоръките му, за по-добър бизнес климат в страната.

Често сме свидетели, че се правят много бързи законодателни промени и това става даже и за една нощ и са включени само малка група заинтересовани страни. Поради тази причина, тъй като не е направена проверка с реалността, много често тези прибързани законодателни промени създават сериозни проблеми на фирмите, които трябва да ги изпълняват.

На второ място също така се наблюдава и субективно тълкувание на законите. Понякога дори и най-незначителните нарушения водят до глоби, които възлизат на милиони за фирмите. В последствие се вижда, че тези глоби са субективни, дори са повлияни понякога от политически внушения.

Не се води диалог с компаниите, за да се чуе и тяхното мнение. За 17 години работа в България, EVN е инвестирала приблизително 2 милиарда лева. Би било чудесно фирми с такъв обем на инвестиции да бъдат канени на масата на дискусиите, за да се чуе тяхното мнение и да се почерпи от техния опит по отношение развитие на инфраструктурата, повишаване на квалификацията и образованието. В момента обменът на информация има подобрение в тази сфера и високо оценяваме това.

Необходимо е реално да се ускорят редица процедури и процеси в България. На пръв поглед виждаме добрата воля на законодателите да ускорят тези срокове. В действителност намаляването на сроковете става само на хартия и съответно цялата отговорност се прехвърля на съответните компании, което ги затруднява значително, тъй като държавната администрация не е приспособена към тези промени.

Трябва да сме откровени и говорим за предизвикателствата, но не трябва да забравяме и големите предимства на България. България е най-конкурентното място за правене на бизнес. В България образованието традиционно е високо, разходите за работна ръка са сравнително ниски спрямо европейските стандарти. Също така и корпоративните доходи и тези на физически лица са много конкурентни спрямо европейските стандарти. Тези причини ни карат да инвестираме в България.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031