Изобретиха велосипед специално за куриериПредишна статия
Пред финализиране е шестият пакет от икономически санкции срещу РусияСледваща статия
Горещи новини

25/09/22

Възможна е рецесия в световната икономика заради Украйна

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас не изключва рецесия в световната икономика заради ситуацията в Украйна, която ще се отрази негативно на световния БВП.

На въпрос как „ситуацията в Украйна може да повлияе върху световния БВП, Малпас отговаря: „Гледайки в момента световната икономика, е трудно да видим как може да бъде избегната рецесия“. Той е на мнение, че въздействието ще е „много отрицателно“. Ситуацията ще бъде "лоша" за украинците и руснаците, но въздействието ще излезе извън границите на тези две страни. Прекъсванията в доставките на зърно ще ударят Ливан, който няма собствени зърнени резерви, а други страни, вече усещат забавянето в селскостопанския сектор.

Друг аспект, според ръководителя на Световната банка, – намаляването на руските енергийни доставки за Европа – води до "значително забавяне" на икономиката в страните от ЕС.

Редица западни държави въведоха няколко пакета от санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Украйна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, говорейки за последствията от санкциите срещу Русия, каза, че те ще доведат до международна продоволствена криза с опасност от глад в отделни страни. Руският президент Владимир Путин каза, че политиката на ограничаване и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора. Путин каза също, че САЩ и ЕС на практика не са изпълнили задълженията си към Русия, замразявайки нейните валутни резерви.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930