Meta се разделя с ключов проектПредишна статия
5 начина да задържите квалифицираните служителиСледваща статия
Горещи новини

20/06/24

Влиянието на роботите върху хората

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Трудовите злополуки са много чести сред работници, които работят в заводи. Понякога толкова тежки, че хората губят крайници. За да предотвратят подобни случаи, да ускорят работата и да спестят пари, някои компании заменят хората с роботи.

Наскоро учени проучиха и установиха, че след въвеждането на роботите злополуките във фабриките действително са намалели. Освен това машините се справят със задачите много по-бързо от хората и в същото време не се уморяват. Изглежда, че всичко е наред – хората могат поне малко да забравят за ръчния труд. Въпреки това, на фона на намаляване на броя на злополуките, честотата на смъртните случаи от алкохолизъм и психични проблеми нараства значително.

Какви компании използват роботи?

Броят на компаниите, които използват роботи за автоматизиране на производството, са безброй. Днес технологията е толкова достъпна, че дори сравнително малки компании могат да си позволят малка машина за изпълнение на всякакви задачи.

IEEE Spectrum разработват хардуер и софтуер за сортиране на рециклируеми материали. Въз основа на формата, цвета и следите върху боклука, роботите ще могат да отделят пластмаса от стъкло и други материали. В момента хората правят това, но в бъдеще тази задача най-вероятно ще бъде прехвърлена към машините. И ще вършат много по-добра работа от хората.

Известната компания Tesla също разработва производствен робот. През 2021 г. Илон Мъск проведе „Ден на изкуствения интелект“ и обяви предстоящото представяне на хуманоидния робот Tesla Bot, който ще може да вдига тежести и да изпълнява редица други задачи, без да навреди на хората. В началото на тази година роботът Tesla получи името Optimus. Планира се представянето на робота Tesla да се състои на 30 септември, следващия „Ден на изкуствения интелект“.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930