40% от новоназначените мениджъри без ръководен опит се провалят в първите 8 месецаПредишна статия
Премиера на най-новия модел на устройството glo™ HYPER X2 AIRСледваща статия
Горещи новини

27/05/24

Васил Велев: Демографията е приоритет номер едно

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Васил Велев: Стабилността на доходите е сред ключовите фактори за обръщане на негативната демографска тенденция в България

Стабилността на доходите е сред ключовите фактори за обръщане на негативната демографска тенденция в България. За да имаме стабилност на доходите обаче трябва да има стабилен икономически растеж, който е функция на средата за инвестиране. За последните 30-40 години раждаемостта у нас следва икономическия цикъл. В периода 2002-2009 г., когато българската икономика беше стабилна и всяка година растеше с  6% и повече, отбелязваме най-голям ръст на раждаемостта. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на второто издание на националния форум „Демографията няма цена“, организиране от Bulgaria Wants You.

„Действително демографията е приоритет номер едно. И за нас, за да се реши демографският проблем, ние трябва да възстановим макроикономическата и финансова стабилност, трябва да влезем в Еврозоната и Шенген, да подобрим инвестиционния климат. Това може да стане чрез постигане върховенство на правото и сигурност на собствеността,  осигуряване на енергия на конкурентни цени и облекчаване на трудовата имиграция за осигуряване на човешки ресурси за икономиката, облекчаване на административните процедури, административна и др. реформи. Възстановяването на частните инвестиции до равнище от порядъка на 25% към БВП,  ще даде възможност за възстановяване на стабилността в ръста на доходите. И тогава ще се появи желание за създаване на семейства и повече деца“, заяви Васил Велев.

На форума беше представена концепция за прилагане на реална демографска стратегия, която да има определени визия, срок за изпълнение, бюджет и принципал. Концепцията залага на три основни стълба раждаемост, миграция и кариера. Сред представените мерки бяха еднократна подкрепа за всяко новородено дете до 20 000 лв. увеличение на детските надбавки, еднократна помощ от 10 000 лв. да всеки българин, завърнал се в страната, пакет от данъчни облекчения и кредитни стимули за българи до 29 г, реформа и инвестиции в образованието, улеснени процедури за придобиване на „синя карта“ и др.

По думите на Васил Велев сред големите проблеми, които демографската криза ни поставя е безалтернативността на въпросите с миграцията. Защото даже веднага да започнат да се раждат повече деца, те ще се появят на пазара на труда след 18 години. А до тогава ние ще продължим да губим по 50 хиляди души всяка година по демографски причини. Облекчаване на трудовата имиграция е изключително важно, защото липсата на квалифицирани работници вече засяга компании от почти всички сфери на икономиката. „И тук не става въпрос толкова за висшисти и сезонни работници, а за работници със средно образование, но с добра квалификация“, допълни още той. Председателят на УС на АИКБ даде пример с Румъния, която има годишен план за внос на 100 000 работници.

„Решението не е трудно, с повече човешки ресурси ще произвеждаме по-голям брутен вътрешен продукт, съответно ще има и повече приходи в бюджета и пари за провеждане на необходимите демографски политики“, завърши Васил Велев.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031