Представиха система, която „вижда през стени“Предишна статия
Meta се разделя с ключов проектСледваща статия
Горещи новини

14/08/22

Бъдещето на нашата наука в лицето на българския студент Илия Курто Пелле

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Илия Калоджеро Курто Пелле е роден в София, преди 22 години. От малък се интересува от история и това го отвежда в Националната гимназия за древни езици и култури, където освен отличен успех, се проявява и с научния си интерес към историческите теми. Илия работи с 12 езика, за да успява да навлиза в дълбините на историята и така личната му история продължава с диплома от Принстънския университет в САЩ. Само преди месец го завършва със степен бакалавър по “Класикс“, специализация по “Антична История“  и сертификати по „Елинистика“, „Медиевистика“ и „История и практика на дипломацията.“ Успехът му е истински, с резултат  3.983 от 4.000 (Summa cum laude), в топ 3% е на своя випуск, с награди за най-добра дипломна работа от департаментите по „Класикс“ и „Елинистика“, и покана за членство в академичното общество ФВК (Phi Beta Kappa).

Изключителни постижения, които са гордост за всеки българин, а за Илия са само поредна крачка към целта, на която се е посветил – да стане изследовател и преподавател по икономическа и социална история на Източното Средиземноморие в първото хилядолетие сл. Хр.

Следването в Принстън развива академичния подход на Илия Курто Пелле, който той надгражда, като освен наложените научни подходи използва интердисциплинарността, за да създава по-комплексни научни разработки в сравнение с предходните поколения историци.

Следващата логична стъпка по пътя към професионална кариера на Илия в академията, е магистратура по “Late Antique and Byzantine Studies” в Оксфордския университет, която предстои да запише от октомври 2022.

Тук идва голямата спънка пред младия учен. Финансовите изисквания на Университета в Оксфорд, които възлизат на около 100 000 британски паунда. Една пропусната година е бариера за развитието на науката, а необходимите средства са непреодолима бариера за Илия и неговото семейство.

За да финансира своето образование в Оксфорд, Илия Курто Пелле инициира кампанията:

Go Fund Me: https://gofund.me/0c3efd83

www.curtopelle.com

www.curtopelle.com/campaign 

   Развитието на обществото ни е следствие от създаването и развитието на идните поколения и всяка стъпка в посока наука и образование означава бъдеще. Трябва да се гордеем с нашите деца, които имат знанията и куража да са на световно ниво и да ги подкрепяме.

Обобщение на част от постиженията на Илия:

  • Представяне на собствени академични изследвания на международи конференци в университети като Кеймбридж, Принстън, Пенсилвания и Джонс Хопкинс;
  • Публикувани статии в Richard Macksey Journal of Johns Hopkins University и Helicon: The Yale Undergraduate Journal of Classics;
  • Познание на и работа с 12 езици, включително арабски, немски, италиански, руски, латински, старогръцки, класически етиопски и пр.
  • Над 20 академични изследвания по нумизматика (науката за изучаване на монетите), палеография (изучаването на стари шрифтове), история на изкуството, палеоклиматология, международни отношения;
  • Редица академични награди от институции като Българската академия на науките и Принстънския университет.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031