Устойчиви инвестиции и дейности формират 50% от българската икономикаПредишна статия
Нови възможности за финансиране на иновативни идеи в производствотоСледваща статия
Горещи новини

17/07/24

Трета годишна среща на Японско-българската бизнес асоциация

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

През октомври се очаква да посрещнем японска делегация, която ще проучва нови бизнес възможности в България.

Проведе се Третата годишна среща на Японско-българската бизнес асоциация (JBBA). Събитието бе под егидата на Н. Пр. г-н Хисаши Мичигами, посланик на Япония в Република България и на него бе представена дейността на асоциацията. Бяха отбелязани още и три важни повода в българо-японските отношения – 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяването на първите дипломатически отношения и 65 години от тяхното възобновяване.

JBBA стартира официално дейността си през ноември 2020 г. с идеята японският бизнес в България да има платформа за обмен на информация за развитието на местния бизнес, политически и икономически климат, да споделя опит между членовете, да насърчава двустранните инвестиции и да допринася за развиването на благоприятна бизнес среда. Към момента членове на асоциацията са компаниите Astellas, JTI, SEGA, Sumi Agro (част от SUMI AGRO GROUP OF COMPANIES), Sumitomo Corporation Europe Limited, Takeda, Tokuda Bank и Yazaki.

Н. Пр. г-н Хисаши Мичигами, посланик на Япония в Република България, каза, че е в България от 7 месеца и е провел редица срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт у нас, с бизнес делегати и студенти. „Всички те очакват повече японски компании на българския пазар. Има позитивни тенденции и в Токио, и в България, като нашата роля е да успеем да ги материализираме. През октомври се очаква да посрещнем първата делегация от японски компании, която ще проучва новите бизнес възможности в България“, допълни още той.

„Мисията на нашата асоциация е да популяризира съществуващия японски бизнес в България, да оказва нужната подкрепа на потенциални инвеститори с цел установяване на присъствие в България и да насърчава и спомага за двустранните бизнес отношения между двете страни“, каза Тодор Кесимов, председател на JBBA и генерален мениджър на Takeda за България и Румъния. Той допълни, че асоциацията се ангажира да предоставя информация за икономическата активност на японския бизнес в България, включително информация за инвестиционния климат, законодателната рамка и промените в законодателството, както и практическа подкрепа за решаване на текущи оперативни проблеми. „Споделяме ценности, споделяме мисия, споделяме цели. Ето защо ние искаме да оставим наследство. Връщайки се назад, сме горди, че сме един от основателите на JBBA и че насърчаваме бизнес отношенията между Япония и България“, завърши Тодор Кесимов.

През последните години JBBA активно работи за насърчаване на двустранните бизнес отношения, като в момента  участва и в работна група в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за организацията на представянето на България на Osaka Expo 2025. Темата на изложението ще бъде „Проектиране на бъдещо общество за нашето съществуване“ с подтеми „Как да водим здравословен живот по разнообразни начини“ и „Устойчиви социално-икономически системи“. Световното изложение в Осака 2025 очаква да привлече около 28 милиона посетители от цял свят.

Важен елемент от дейността на асоциацията е и сътрудничество с Японската организация за външна търговия (JETRO), което е фокусирано върху укрепването на бизнес връзките и насърчаването на икономическия растеж между Япония и България.

JABBA ще продължи да осигурява платформа за мрежови контакти и сътрудничество за японския бизнес в България и да подкрепя популяризирането на японската култура в България.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Календар

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031