След 23 години високопоставен шеф в Amazon подаде оставкаПредишна статия
България ще надхвърли 30% вътрешно потребление на зелена енергия към 2035 г.Следваща статия
Горещи новини

04/07/22

Innowave Summit 2022 събра над 300 стартъпа в областта на екосистемите

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Над 1000 посетители, повече от 55 спонсора, партньора и изложителя, над 300 стартъпа и 25 медийни партньораInnowave Summit отново успя да надскочи очаквания и да направи много важна крачка в позиционирането си на международната сцена, като заедно с това даде необходимия иновативен заряд на Седмицата на Образованието, Науката и Иновациите в румънския град Клуж-Напока.

Шестото издание на Innowave Summit отново бе място за среща на бизнеса, за реализиране на партньорства, за откриване на таланти и инвеститори, за демонстриране на добри практики и полезни модели, за открит диалог между представители на локалните екосистеми и високопоставени представители на европейските институции. Място за стартиране на локални национални и европейски инициативи в полза на младежта, образованието и иновациите . 

Сред официалните гости на събитието бяха, Мария Габриел – Европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, Апостолос Цицикостас –  Президент на Европейския комитет на регионите, Николае Чука – Министър-председател на Румъния, Рикардо Рио – Кмет на Брага, Емил Бок – Кмет на Клуж-Напока и домакин на събитието, Пламена Маринова – заместник кмет на Варна. 

Президентът на България – Румен Радев, изрази отново своята подкрепа за събитието чрез видеообръщение : “За мен е важно да насърчавам инициативи които подобряват икономическото състояние на България, особено когато те започват от локално/местно ниво. Искам да поздравя организаторите на Innowave Summit за техния подход отдолу на горе за използването на регионален диалог, като мощен инструмент за положителна промяна на средата. Високо оценявам че тазгодишното издание е фокусирано върху науката, образованието, иновациите и младежта”.

Председателят на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас похвали усилията, положени на ниво местни общности, които иновационните и стартъп общности на Варна и Клуж-Напока са положили за създаване на платформата StartupCities.

„За мен е голяма чест и истинска привилегия, че се намирам тук в Клуж-Напока, ИТ столицата на Румъния и един от най-оживените, отворени и чисти градове в Румъния. Бих искал да поздравя организаторите Innowave Summit, за изключителната работа, която е положена дотук в много аспекти. Мисля, че това събитие, е от изключително значение.
Европейският комитет на регионите подкрепя напълно усилията за създаване на паневропейска екосистема, но тази работа може да започне само на местно ниво, с участието на кметове и региони в цяла Европа. Искам да поздравя комисар Мария Габриел, с която подписахме план за действие за иновации за нейната изключителна работа. Не на последно място бих искал да обявя намерението на моя град, Солун, да бъде третият основен стълб на Innowave. Наред със Румъния и България, вярвам, че Гърция ще има позиция в тази изключително важна инициатива." подчерта Апостолос Цицикостас.

„Иновациите започват на местно ниво и това е една от причините, поради които трябва да инвестираме в този ключов сектор. Освен това трябва да обединим всички участници в екосистемата: университетите и кметовете играят ключова роля в формирането на бъдещето на политиките за иновации. Европа е лидер по отношение на науката, има силни индустриални сили, сега е моментът да обединим силите си и да имаме нова Европейска програма за иновации с две основни цели: от една страна, трябва да инвестираме в стратегически области, които са полезни за нашите граждани, като например енергията, културата, транспорта, селското стопанство и от друга страна, трябва да свържем различни регионални иновационни екосистеми, за да изградим паневропейска иновационна екосистема. Ето защо посланието, идващо от Innowave Summit Клуж-Напока, е толкова силно: на това събитие имаме местни заинтересовани страни, но също така имаме кметове и местни лидери, идващи от други европейски зони. Това е единственият път към успеха: да работим заедно, да обединяваме общностите, да инвестираме в нашите таланти, да утвърждаваме Европа като техен дом“, заяви европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, Мария Габриел.

„Присъствието в Клуж-Напока на това събитие на европейския комисар Мария Габриел и председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас ни показва значението на събитието Innowave Summit в областта на иновациите и технологиите. Това събитие е изключително важно за бъдещето на Клуж, бъдещето на Румъния и бъдещето на Европа, тъй като то адресира най-важните проблеми, пред които сме изправени в света днес, от енергийната независимост, която трябва да гарантираме в лицето на Русия , към въпроси, свързани с околната среда, за намаляване на замърсяването, подкрепа за чист транспорт, по-добро здравеопазване и качеството на живот на нашите общности.
Иновациите в крайна сметка означават решения за по-добър живот на гражданите, но и по-добре платени работни места. Това са сред основните причини да вярваме и подкрепяме мисията на Innowave Summit. Обсъдих с комисаря няколко предложения, сред които финансиране в университетите в Клуж, но и в Европа, на стартиращи фирми, създадени от студенти, които имат креативни идеи. Те могат да получат финансиране, с което да развият идеята си и да създадат работни места и след това да привлекат и други инвестиции. Фактът, че имаме представители от 28 държави тук, в Клуж-Напока, е знак, че имаме силна Европа и че заедно винаги ще побеждаваме, независимо от пречките, пред които ще се изправим", каза кметът на Клуж-Напока Емил Бок.

Основателя на Innowave Summit и председател на управителния съвет на Български Бизнес Форуми Димитър Василев сподели че :

В контекста на Европейската година на младежта Innowave Summit демонстрира как два европейски града работят заедно за да изведат младежта и образованието на следващото ниво. Днес Движението Innowave показва нагледно, че основен двигател в развитието на градовете са и трябва да бъдат експертите.

Общата визия, споделяна от всички в Innowave, е да обединим дигиталните лидери на Европа и да създадем и развием иновационни екосистеми.Заедно можем да превърнем тази визия в реалност.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юли 2022
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031