Пет редки колекционерски бутилки уиски на Whisky, Rum & Wine 2024 в СофияПредишна статия
Десетки хиляди в цялата страна отбелязаха Деня на маратонката за шеста поредна годинаСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

GREGY, проект на Copelouzos Group, на масата за преговори между Мицотакис, Ел-Сиси и фон дер Ла̀йен

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Проектът за електрическа връзка между Египет и Гърция, която ще доставя енергия на останалата част от Европа, е сериозно начинание, което ще промени енергийната карта.

По време на срещата между Кириакос Мицотакис и египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси, темата беше амбициозният проект за енергийна връзка между Египет и Гърция, който да превърне Гърция в енергиен център в Източното Средиземноморие. Става дума за проекта за интерконектор – GREGY, на Copelouzos Group, който предвижда с помощта на подводен кабел с дължина 950 км и мощност 3000 MW да се пренася електроенергия до Атика, директно от възобновяемите източници на Египет. Крайната цел на проекта е да пренесе зелена енергия в други части на Европа, като част от тази енергия ще се използва от индустрията и домакинствата в Гърция.

Обсъждайки стратегическото значение на споразумението, председателят на комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че енергийните инвестиции са централен елемент в сътрудничеството между ЕС и Египет, а съвместното изявление се отнася до проекта за електрическа връзка GREGY.

„Нека заедно разработим проекта за енергийна връзка GREGY. Да свържем Египет и Гърция. Да сближим двата бряга на Средиземно море. Египет, със своите ресурси, особено възобновяемите източници на водород, може да се превърне в център за възобновяема енергия." – каза Урсула фон дер Лайен, подчертавайки, че Египет е готова да привлече чуждестранни инвестиции и е подписала меморандума за сътрудничество. Според правителствени източници, на срещата между Мицотакис и Сиси, предварително е взето решение от двамата лидери за напредък и задълбочаване на стратегическите отношения между двете страни, чрез приемане на съвместна декларация за създаване на Висш съвет за сътрудничество (ССС) Гърция – Египет, като първата среща предстои да се проведе в Атина. Източниците добавят още, че особено се набляга на енергийното сътрудничество и проекта за енергийна връзка между Гърция и Египет (GREGY), който ще пренася чиста електроенергия от Египет към Гърция, допринасяйки за енергийната сигурност на цяла Европа.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930