Булсатком отвори врати на Летище СофияПредишна статия
7 съвета за пестене на енергияСледваща статия
Горещи новини

04/03/24

Бош инвестира още милиарди в бъдещия дигитален растеж

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Бош уверено продължава дигиталната си трансформация: до 2025 доставчикът на технологии и услуги ще инвестира 10 милиарда евро в цифровизацията и свързаността. Две трети от сумата ще бъдат вложени в разработването и разширяването на обещаващи нови технологии, с акцент върху устойчивостта, мобилността и Индустрия 4.0. „Дигитализацията разкрива пред Бош огромни възможности във всички бизнес сфери“, заяви д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Bosch, на тазгодишната индустриална конференция за AIoT Bosch Connected World (BCW) – „Свързаният свят на Бош“ в Берлин. „Ние ще инвестираме не само в обещаващи нови технологии, но и в професионалното обучение и в квалификацията на нашите служители – тъй като те са ключът към технологията, “създадена за цял живот“, както днес, така и утре“, каза Хартунг. За технологиите на по-далечното бъдеще Хартунг обяви, че Бош си партнира с базираната в САЩ технологична компания IBM в областта на квантовите компютри. Целта на Бош е да използва квантова компютърна симулация на материали, за да намери заместители на благородните метали и редкоземните елементи за въглеродно-неутралните задвижвания – електромотори и горивни клетки – през следващите десет години.

Търсенето на устойчиви решения се ускорява

Бош интегрира в колаборацията дългогодишния си опит в симулацията на материали, които са особено важни за промишлени приложения. В замяна доставчикът на технологии и услуги ще получи достъп до над 20 супермодерни квантови компютъра чрез облака на IBM. С помощта на бъдещите поколения квантови компютри Бош цели да определи свойствата на новите материали по начини, които биха затруднили конвенционалните компютри като време и сложност. Тъй като производителността на квантовите компютри ще се подобрява за в бъдеще, ще бъде възможно да се направят заключения относно специфичните свойства на новите материали за малка част от времето, необходимо на конвенционалните компютри. Работата върху квантовите алгоритми за изследване на интересни случаи на употреба ще включва изследвания на експерти от Bosch и IBM. „Ние споделяме експертизата си в симулирането на материали за много специфични области на приложение с IBM и в замяна получаваме по-задълбочени познания за мощността и приложимостта на квантовите компютри, включително и на хардуера. Заедно издигаме квантовата симулация на следващото ниво и печелим конкурентно предимство в международен план“, заяви Хартунг. Освен от новите материали за горивни клетки, Бош се интересува и от нови магнити за електродвигатели, които са по-леки, по-компактни, по-ефективни и по-достъпни. Тези нови материали обещават да бъдат по-екологични от редкоземните елементи.

Квантовите технологии са от решаващо значение за технологичния суверенитет

Когато става въпрос за софтуер за квантови компютри, науката и индустрията в Германия заемат силна позиция в глобалната конкуренция със САЩ и Китай. Институтите за пазарни проучвания виждат голям потенциал в тази технология. Boston Consulting Group смята, че пазарът на квантови компютри, заедно с новите продукти и услуги, ще бъде на стойност около 850 милиарда долара през следващите 15 до 30 години. Прогнозите за квантовата сензорна технология също са обещаващи: McKinsey очаква този пазар да нарасне до цели 7 милиарда долара през идните години. „Квантовата технология е от решаващо значение за технологичния суверенитет на Европа. Важно е да не оставяме другите региони да се развиват сами, а без забавяне да разкрием индустриални области на приложение и да разработим бизнес модели“, каза Хартунг.

В момента Бош разполага с около 30 експерти, работещи в областта на квантовата сензорна технология и квантовите изчисления. От началото на тази година стартъп на Бош работи за ускоряване на комерсиализацията на квантовите сензори. Бош провежда изследвания в тази област от години и играе водеща роля в международен план. Подобно на квантовите компютри, и квантовите сензори имат огромен потенциал. Те постигат безпрецедентна прецизност в сравнение с конвенционалните MEMS сензори (микроелектромеханични сензори). В обозримо бъдеще ще е възможно те да се използват за постигане на 1 000 пъти по-висока точност на измерване. В медицината, например, квантовите сензори ще спомагат за по-прецизно и лесно диагностициране на неврологични състояния като болестта на Алцхаймер. Те също така ще могат да усещат нервните импулси и по този начин да задвижват медицински протези и да дават възможност за контрол чрез мисълта във виртуалната реалност. „С нашите активности в областта на квантовите сензори и партньорството с IBM в изследователската дейност ние създаваме технология, „създадена за цял живот“, в най-добрия смисъл“, заяви Хартунг.

Устойчивостта е само на едно кликване с мишката Партньорството с IBM подчертава значението на колаборациите за дигиталната трансформация на Бош: те са начин за обединяване на усилията, необходими за бързото и успешно развитие на перспективни области. За да използва възможностите на цифровизацията и за да играе активна роля в оформянето на свързания свят, Бош системно набира служители със задълбочени ИТ и софтуерни познания. В момента компанията има около 40 000 софтуерни експерти, работещи в много области с бъдещо значение. Служителите в новата стартираща компания на Bosch Decarbonize Industries, например, разработват софтуерно решение, което помага на индустриалните предприятия да постигнат въглероден неутралитет. Решението ще бъде платформа, разработена съвместно от Бош и енергийния доставчик EWE AG, която ще използва актуални данни от енергийния пазар, законодателството и други източници, за да посочи на компаниите оптималния път към по-голяма устойчивост. Ако параметри като държавните субсидии или цените на енергията се променят, предложените мерки автоматично се коригират. В резултат на това пътната карта за по-устойчиво бъдеще е само на едно кликване с мишката.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031