Протест в София срещу патриархалното насилиеПредишна статия
Трета годишна среща на Японско-българската бизнес асоциацияСледваща статия
Горещи новини

17/07/24

Устойчиви инвестиции и дейности формират 50% от българската икономика

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Почти 50% от генерираната през 2022 г. брутна добавена стойност (БДС) на България се формира от сектори, които взимат предвид устойчивите дейности залегнали в т.нар зелена таксономия на ЕС. Това показва второто изследване в областта на ESG политиките в България на SeeNext, една от водещите местни компании, предоставящи бизнес анализи и новинарско съдържание. Използвайки  специално разработена методология, анализът има за цел да оцени средносрочното въздействие върху българската икономика на разширяващите се регулации за устойчивост на ЕС.  Потенциалът на страната ни да разшири и утвърди своята устойчивост спрямо критериите, определени в таксономията на ЕС, също е обект на изследването, като е съпоставен и с този на съседките Румъния, Сърбия и Гърция, както и с този на Хърватия и Словения.

Голяма част от дейностите извършвани в секторите недвижими имоти и енергетика, водоснабдяване и управление на отпадъците, както и при ИТ и телекомуникации, вече отговарят на критериите за устойчивост, залегнали в таксономията. В секторите недвижими имоти и енергетика, водоснабдяване и управление на отпадъци 100% от дейностите вече покриват стандартите за устойчивост, докато в сектор ИТ и телекомуникации делът на устойчиви дейности е 98% през 2022 г. Това означава, че изброените сектори предоставят и най-голям потенциал за инвестиции с бърз едновременен ефект върху икономиката и измененията на климата, посочват анализаторите от SeeNext.

Според анализа, България се нарежда на трето място сред страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) по отношение на потенциала за подобряване на устойчивостта. Страната ни се представя по-добре от Хърватия, Сърбия и Гърция, въпреки че изостава малко от Румъния и регионалния лидер Словения.

“Важно е да отбележим, че по-ниска оценка по отношение на потенциал не означава непременно по-малко устойчива икономика. Такъв резултат може да отразява по-сериозен напредък към целите на Зелената сделка и по-висок дял на дейности с ниски емисии извън обхвата на таксономията. Гърция и Хърватия, например, са признати за регионални лидери по отношение на напредък в декарбонизацията. По-ниските им оценки обаче могат да се дължат на фактори като ниския дял на производството, което показва ограничен потенциал за по-нататъшно подобрение,” казва Лилия Горанова, Мениджър Аналитични продукти в SeeNext. Изследването предоставя преглед на всеки сектор, обхванат от таксономията, през призмата на неговия дял от БДС и приноса му към потенциала за устойчива икономика на България. В допълнение, анализаторите на SeeNext изследват и взаимовръзката между БДС и нивата на въглеродни емисии в България и останалите пет страни от ЮИЕ. Историческите данни показват, че икономическият растеж на страната от години не е свързан с повишаване на въглеродните емисии, а това от своя страна подобрява потенциала за по-устойчиво развитите.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Календар

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031