Нов енергиен етикет ще подпомага потребителите в избора на  ефективни електроуредиПредишна статия
Mastercard разширява покритието на Google Pay в ЕвропаСледваща статия
Горещи новини

30/11/20

Създадоха най-големия търговски съюз в света

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Най-големият търговски съюз в света вече е факт. Договорът за неговото създаване беше подписан в Ханой. Той включва 15 държави от Азиатско тихоокеанския регион и е алтернатива на Транс тихоокеанското партньорство, свързано с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава Reuters.

Очаква се в най-скоро време редица държави членки да ратифицират Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) . Влизането му в сила ще допринесе за икономическото възстановяване на региона след пандемията от коронавирус. То предвижда образуването на огромна зона за свободна търговия между Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд, Бруней, Мианмар, Камбоджа, Виетнам, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Индия напусна преговорите (бел. ред. продължили 8 години) още през ноември 2019 г. Причината беше – опасение, че пазарът й ще бъде "залят" от китайски стоки.

Държавите, подписали споразумението, произвеждат 30% от световния БВП. Общото им население е 2.2 млрд. души. Очаква се партньорството да укрепи позициите на Китай и да постави държавата в по-изгодна позиция за формиране на търговските правила в региона.

С подписването на договора се постигна и исторически пробив в отношенията между Китай и Япония. Двете държави за пръв път постигат двустранно съгласие за понижаване на митата.

До какво ще доведе RCEP?

Очаква се чрез него да бъде премахнат пакет от мита върху вноса през следващите 20 години.

Ще урегулира въпроса с интелектуалната собственост, телекомуникациите, финансовите услуги, електронната търговия.

Региони от различни държави членки ще бъдат третирани еднакво. Това може да стимулира държавите членки на RCEP да търсят доставчици в рамките на търговския регион.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30