Най-големите рекламодателиПредишна статия
Намалява неравенството на заплащане между жени и мъжеСледваща статия
Горещи новини

25/01/21

Подписаха договора за концесия на летище "София"

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Днес бе подписан договорът за концесия на летище София в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, посланиците на Австрия Андреа Вике и Франция Флоранс Рубин, както и временно управляващият мисията на посолството на Германия Йорк Шуграф.
„Днешното подписване на концесията на летище София е показателно за прозрачност и затова, че нашите европейски партньори са добре дошли в България. Процедурата бе спечелена от консорциум SOF Connect, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват германски, френски и австрийски компании. С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

„Доказахме, че България е атрактивна страна, която може да привлича първокласни инвеститори с подписването на договора за концесия на летище "София". За нас е важно летище "София" не просто да бъде един актив, в който да се инвестира, а да е врата на България към Европа и света“, каза министър Желязков.

„Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на „Соф кънект“ ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър. Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят.

„Летище София ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, заяви представителят на консорциум „Соф кънект“ Тиери До.


Първоначалното концесионно възнаграждение е в размер на 550 млн. лева. Концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на по-голямата от двете суми: 24 542 010,30 евро  и сумата, определена чрез прилагане на 32 % спрямо общия размер на Общите приходи от концесията за съответната година от нев. Съгласно програмата за изпълнение на договора ще бъдат направени инвестиции на не по-малко от  608 млн. евро. Също така в срок до 10-тата година от началото на концесията ще бъде изграден  нов Терминал 3 на Летище София, като е предвидено и изграждането на нов Карго терминал.


Къде ще бъдат първите инвестиции

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 (в т.ч. ръкавите за качване в самолета) и новият паркинг за автомобили. Ще бъдат реализирани серия от технически инвестиции, като например такива във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на р. Искър.

Значителни средства ще бъдат вложени в летищното оборудване и инфраструктура, които ще подобрят значително оперативната ефективност на летище „София”. Те включват преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, обновяване на съоръженията за поддръжка и много други инвестиционни проекти. Идеята е да бъдат въведени най-високите стандарти на летище София, включително „задкулисно“ оборудване и инфраструктура, които потребителите няма да виждат, но които имат огромно влияние върху техния комфорт.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1.2

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031