Илон Мъск стана най-богатият човек в света за първи пътПредишна статия
Тръмп „стопи“ 12% от цената на акциите на TwitterСледваща статия
Горещи новини

16/05/21

Мафията PayPal

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Мафията PayPal – първите служители на компанията, които впоследствие създадоха повече от дузина големи технологични стартиращи компании. Без PayPal нямаше да има нито YouTube, нито LinkedIn или SpaceX. Първите служители на PayPal станаха рискови капиталисти, основатели на технологични компании, а един от тях и посланик на САЩ. Спомнете си най-големите проекти на мафията на PayPal.

Самата компания за разплащания PayPal (първоначално – Confinity) е създадена през 1998 г. от Питър Тийл, Макс Левчин и Люк Носек. Доразвита е от Илон Мъск, Кен Хауъри, Ю Пан.  С течение на времето се превърна в гигант в Силициевата долина. Тя е придобита от eBay през 2002 г. Сделката за 1,5 млрд. USD промени историята на Силициевата долина и помогна на някои от най-известните хора в бранша да направят кариера.

Palantir

Засега това е последната компания, създадена от излезли от PayPal основатели. През октомври 2020 г. акциите й започнаха да се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Сред основателите на Palantir беше Питър Тийл, съосновател на PayPal.

Година на основаване: 2003

Дейност:  Palantir създава софтуер за управление и анализ на данни. Той помага на други компании и ведомства като правоприлагащите органи да намерят закономерности в големите масиви от данни.

Връзка с PayPal: Тийл основава Palantir, след като PayPal  е продаден на eBay. Идеята за създаване на компанията идва от опита на Тийл с измами с кредитни карти в PayPal.

Affirm

Основана от Макс Левчин, съосновател на платежната система PayPal.

Година на основаване: 2003

Дейност: Affirm предлага на клиентите незабавни кредитни линии за онлайн покупки, което им позволява да закупят продукт на изплащане. Компанията събра 500 млн. USD декември 2020 г.

Връзка с PayPal: Affirm е проект на Макс Левчин, един от първите основатели на PayPal. Компанията излезе от HVF, стартовия инкубатор на Левчин. Самият той зае поста изпълнителен директор през 2014 г. Левчин стартира компанията с екип, включващ Нейтън Гетингс, който също е съосновател на Palantir.

Glow

Компанията също излезе и от стартовия инкубатор на Левчин.

Година на основаване: 2003

Дейност: Glow разработва приложения, които използват данни за проследяване на менструация, овулация, плодовитост и бременност.

Връзка с PayPal: Glow също е създаден като част от стартовия инкубатор на Левчин. Сега той е изпълнителен председател на компанията.

YouTube

Основателите на YouTube са работили заедно в PayPal.

Година на основаване: 2005

Дейност: YouTube е платформа за разпространение и споделяне на видео. Проектът беше продаден на Google през ноември 2006 г.

Връзка с PayPal: Основателите Стив Чен, Чад Харли и Джавид Карим работят в PayPal малко след старта на компанията.

В началото на 2020 г. първият инвеститор в YouTube – Рулоф Бота разказва: „Когато PayPal бе продаден на eBay за 1,5 млрд. USD, това предизвика „здравословна конкуренция“ сред бившите служители, които разработваха своите проекти. Когато дойде времето за продажбата на YouTube, екипът умишлено избра цената от 1,65 млрд. USD – с 10% повече от платената от eBay.

SpaceX

Илон Мъск основава SpaceX след работа в PayPal.

Година на основаване: 2002

Дейност: Целта на SpaceX, съкратено от Space Exploration Technologies, е да направи космическите пътувания по-евтини и в крайна сметка да колонизира Марс.

Връзка с PayPal: През 1999 г. Мъск стартира услуга за онлайн банкиране, наречена X.com. Тази компания се обединява с притежаваната от Тийл Confinity през 2000 г. и след това става PayPal през 2001 г. Мъск за кратко беше главен изпълнителен директор на PayPal, преди Тийл да го замени. Но когато PayPal беше продадена, Мъск получи 165 милиона долара от сделката, които използва за създаването на SpaceX.

Tesla

Мъск беше един от първите инвеститори и съосновател на Tesla.

Година на основаване: 2003

Дейност: Tesla произвежда електрически превозни средства, акумулаторни батерии и слънчеви панели.

Връзка с PayPal: Мъск е сред първите инвеститори и съосновател на Tesla. Той стана главен изпълнителен директор през 2008 г.

The Boring Company

Мъск създава The Boring Company, защото се дразни от движението в Лос Анджелис.

Година на основаване: 2016

Дейност: The Boring Company изгражда подземни тунели, за високоскоростни транзитни системи, за да се намали трафика в градовете.

Връзка с PayPal: Мъск подготвя проектните документи за The Boring Company през 2013 г. и я пуска три години по-късно.

OpenAI и Neuralink

Мъск също създава OpenAI и Neuralink.

Година на основаване: съответно 2015 и 2016

Дейност: OpenAI – е изследователска лаборатория за изкуствен интелект, а работата на Neuralink е да създаде компютри, които да могат да бъдат имплантирани в човешки мозък.

Връзка с PayPal: Мъск основава и двете компании с основната задача да се бори с опасностите, които може да предизвика изкуственият интелект.

LinkedIn

LinkedIn е основана от един от първите ръководители на PayPal, Рийд Хофман.

Година на основаване: 2002

Дейност: LinkedIn е социална мрежа за професионалисти.

Връзка с PayPal: Хофман беше изпълнителен вицепрезидент на PayPal в първите дни от съществуването й. Той основава LinkedIn и е първи главен изпълнителен директор на компанията, а след това става неин изпълнителен председател.

Yelp

Yelp е основан от двама служители на PayPal, Джереми Стопелман и Ръсел Симънс.

Година на основаване: 2004

Дейност: Yelp е платформа за публикуване на рецензии и препоръки за местния бизнес.Връзка с PayPal: Стопелман и Симънс се запознават, докато работят в PayPal в началото на 2000-та година. Стопелман идва от X.com и е назначен за вицепрезидент по технологиите, а Симънс е инженер. Левчин осигурява първоначалната инвестиция в компанията.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31