STARBUCKS ПРЕДСТАВЯ PUMPKIN SPICE LATTE - ХИТЪТ НА ЕСЕНТА!Предишна статия
НОВОСТИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР В ПЛОВДИВСледваща статия
Горещи новини

18/01/21

БЪЛГАРСКА ФИНТЕК АСОЦИАЦИЯ ИЗДАДЕ ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ФИНТЕК ДОКЛАД

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

• Общият брой на финтек компаниите в България е 65, като по този показател страната е лидер в региона на Югоизточна Европа;
• През последните три години оперативните приходи на финтек сектора са се удвоили, а средният ръст на индустрията на годишна база е около 33,5%;
• Около 1/3 от българските финтек компании развиват своята дейност в сферата на плащанията.

Българска финтек асоциация издаде първия цялостен доклад за състоянието на финтек сектора в България. Целта на проучването, извършено в партньорство със SEE News, е да се извлече и систематизира подробна информация относно всеки един аспект от финтек индустрията – от цялостен поглед върху финтек екосистемата, през пазарен анализ на компаниите, до състоянието на регулаторната рамка в страната.

„Нашата мисия е да насърчим иновациите, да развиваме средата и така да помогнем на българските финтек компании да се откроят в световен мащаб.“,
споделя Валери Вълчев, съосновател и председател на Асоциацията.

Ключовите изводи от доклада показват потенциала за активно развитие на сектора в страната. Броят на компаниите, идентифицирани като финтек е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече установени компании. Към момента на съставянето на доклада средната възраст на предприятията е 6 години. Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за ключовата роля на стартъпите във финтек екосистемата.

Сърцето на българската екосистема е столицата София, в която се създава и развива талантът на множество ИТ-специалисти. Градът разполага с подходящи ресурси и инфраструктура, доказателство за което е фактът, че 54 от идентифицираните компании са установени в София. Градът е една от най-бързо развиващите се дестинации в Югоизточна Европа и има потенциал да се превърне във финтек центъра на Централна и Източна Европа.
Българските стартъпи са подкрепяни, както от инвестиционни фондове, бизнес ангели и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартиращи компании.

Дейността на финтек предприятията се развива в широк набор от сегменти:
• Блокчейн/крипто;
• Капиталови пазари;
• Застраховане;
• ИТ развитие и подпомагане на финтек компании;
• Кредитиране;
• Ипотечно кредитиране/недвижими имоти;
• Плащания;
• Лични финанси;
• Регтек;
• Управление на доходите.

Всеки от гореспоменатите сектори има своя представителна компания в България.
Иновативните решения, свързани с плащания и фактуриране, имат най-голям дял, като близо 1/3 от компаниите развиват своята дейност в тази сфера. ИТ-фирмите, които развиват и поддържат финтек компании, също имат сериозна роля в сектора, тъй като представляват 10% от общия брой компании.

„Създадохме Българска финтек асоциация преди по-малко от две години и ето къде се намираме днес – в страна с над 60 финтек компании, които се развиват в рамките на жизнена, надеждна и здрава екосистема.“ споделя Валери Вълчев.

Основните изводи от доклада са индикатор за това, че секторът се развива динамично и устойчиво, както и за това, че се наблюдават множество благоприятни предпоставки за стимулиране на предприемачеството в сферата. Финтек индустрията в България е все още в ранните етапи на своето развитие, но вече изглежда обещаващо, както за местните, така и за чуждестранните предприемачи.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031