Иво Христов в ЕП: Зелената сделка задушава фермерите и облагодетелства преработвателитеПредишна статия
ОББ: Ръстът на БВП и инфлацията в България са над тези в еврозонатаСледваща статия
Горещи новини

04/03/24

Бизнесът през 2023: Бош увеличава продажбите и печалбата въпреки насрещния вятър

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Нестабилната икономическа ситуация засилва натиска върху разходите – постигането на целевата печалба се забавя.

  • С изключителни усилия продажбите се увеличиха с 8% до 91,6 милиарда евро, а маржът на EBIT от дейността се повиши до 5%.
  • Широко позициониране: фокусираното управление на портфолиото укрепва стратегическата посока.
  • Пренастройка: интегрираният бизнес сектор „Mobility“ стартира „на живо“ от януари 2024.
  • Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет: “Въпреки насрещния вятър през 2023 година продължаваме да инвестираме активно в технологии, които ще оформят бъдещето, особено в предназначените за опазване на климата.”
  • Маркус Форшнер, финансов директор: “Насрещният вятър продължава, ето защо постигането на целевата печалба се забавя. Трябва да продължим да балансираме ефективното използване на капиталовите ресурси и рентабилността, за да финансираме бъдещия растеж.”

През 2023 Група Бош изпълни очакванията си въпреки предизвикателствата: според предварителните данни доставчикът на технологии и услуги генерира продажби от 91,6 милиарда евро – ръст от 8% след корекция на ефекта от курсовите разлики (номинален ръст от 4%). Маржът на EBIT от дейността достигна 5% – леко подобрение спрямо предходната година (4,3%) – и оправда очакванията. „За Бош 2023 беше по-трудна от предвижданията. С изключителни усилия успяхме да увеличим продажбите и да подобрим маржовете. Постигнахме напредък въпреки силния насрещен вятър“, заяви д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH при представянето на предварителните бизнес данни на компанията. „Предвид трудните условия това е впечатляващо постижение на нашите служители. Предстоящите години също ще изискват много от всички нас.”

През изминалата финансова година Бош успя да разшири още сферите си на растеж, да напредне в трансформацията на бизнеса си с мобилността и да засили конкурентоспособността си във всички бизнес области. „Продължаваме да инвестираме активно в технологии, които ще оформят бъдещето – особено в предназначените за опазване на климата. Виждаме обаче забавяне в навлизането на тези технологии на пазара и пазарният стимул е слаб. Трябва да се адаптираме към ситуацията с намалените поръчки и да работим усилено върху конкурентоспособността – това е единственият начин, по който можем да финансираме бъдещия си растеж.“ Като се имат предвид тези обстоятелства, Бош предвижда корекции в няколко области, като една от тях е бизнес сектор „Mobility“. Неотдавна стартираха преговори с представители на служителите. Всички необходими корекции на персонала трябва да бъдат социално приемливи. В съответствие със споразумението, сключено с представители на служителите от локациите на сектор „Mobility“ в Германия през лятото на 2023, до края на 2027 г. няма да има съкращения. „Промяната може да успее само чрез социално партньорство. Ние държим на Германия и като производствена локация“, сподели Хартунг. Освен това Бош ще продължи да наема служители в особено обещаващи бизнес области и да преквалифицира възможно най-много служители, за да ги прехвърли от сферите на спад към разрастващите се бизнеси. До 2030 компанията планира да похарчи общо около 4 милиарда евро за обучение и преквалификация. Това обаче изисква и желание от страна на служителите.

Перспективи за 2024: слаб стимул за растеж от световната икономика

За текущата година Бош очаква умерен глобален икономически растеж от 2 до 2,5%. „Според прогнозата ни глобалната икономика няма да набира скорост до 2025“, каза Форшнер. „Перспективите във всички наши ключови сектори са мрачни.“ Бош очаква производствените нива в автомобилната индустрия през 2024 да са подобни на тези от предходната година. Компанията прогнозира, че икономическият спад в машиностроенето ще продължи и не очаква търсенето на потребителски стоки да се възстанови до 2025 г. В енергийния сектор желанието на клиентите да купуват остава слабо, особено на ключовия германски пазар. Причината за това е несигурността на собствениците на жилища относно бъдещите разпоредби за отоплителните системи. Компанията не разчита на подкрепа от пазарите и през финансовата 2024 година. „Ще се стремим към целева печалба от минимум 7%, дори ако трябва да направим значителни първоначални инвестиции в неблагоприятна икономическа среда“, заяви Форшнер. Във всеки случай Бош забавя предишния си график за постигане на целевия марж на печалбата с една до две години. Компанията възнамерява да увеличи усилията си за намаляване на разходите и повишаване на конкурентоспособността, за да навлезе успешно на бъдещите пазари. „Стремим се към баланс между рентабилността и ефективното използване на капиталовите ресурси, от една страна, и първоначалните инвестиции за утрешния растеж, от друга“, добави Форшнер.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031