Изпод сянката: Синове на известни бащиПредишна статия
Китай пуска за първи път по обществените пътища автомобили без човешки контролСледваща статия
Горещи новини

15/01/21

Сингапур за пръв път пуска лабораторно отгледано месо

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Сингапур позволи на американската компания Eat Just да продава лабораторно отгледано месо и така се превърна в първата държава дала подобно разрешение. То се отнася за производство на пилешки продукти под марката Good Meat.

Култивираното месо се произвежда от клетките на животни, които се отглеждат в специална среда, хранеща клетките и позволяваща им да растат, съобщава CNBC.

Търсенето на алтернативно месо нарасна вследствие на заплахите за здравето и околната среда, добавя агенция Reuters. В света вече се използват заместители на растителна основа, сред които продукти на компаниите Beyond Meat или Impossible Foods. Разработването на култивирано месо остава в начален етап на развитие поради високите разходи.

В свои материал агенция Bloomberg посочва, че след като култивираното месо се третира като „истинско“, търсенето може да е по-високо от това, което е произведено на растителна основа. В Европа и САЩ одобрението за продажба на лабораторно отгледано месо все още не е популярно и набира бавно скорост.

Eat Just уверява TechCrunch, че за извличането на клетки не се убиват пилета. Клетките се доставят по метода на биопсията, след което се пренасят в биореактори и се инжектират със смес от протеини, аминокиселини, минерали, захар, сол и други питателни вещества. Eat Just твърди, че за да се получи по-чист продукт от този при обикновените пилета, се използва високо съдържание на протеини и обогатен аминокиселинен състав. Именно поради това и продуктът отговаря на необходимите изисквания, за да се продава в търговската мрежа.

Eat Just се съгласи да добави култивирано пилешко месо в менюто на един от своите сингапурски ресторанти. Следващата стъпка е поетапно разширяване на производството, като вече води преговори с други ресторанти, а след това и с магазини. Все още не е определена дата, кога в менюто ще се появи лабораторно отгледаното пиле. „Основната ни задача в момента е да направим производството на лабораторно отгледано месо по-рентабилно от това на традиционното производство“, коментират от компанията. Reuters посочва, че решението на Сингапур се вписва в политиката на страната за безопасно производство. Държавата, чието население е 5.7 млн. души, произвежда 10% от храната, която консумира и традиционно закупува храни от други държави. Към 2030 г. тя планира да произвежда 30% от храната, която населението й консумира, благодарение на високотехнологично селско стопанство и нови начини за производство на продукти.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031