НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ENERGY GLOBE БЪЛГАРИЯ 2020Предишна статия
Шокова прогноза от Saxo BankСледваща статия
Горещи новини

16/05/21

10 основни тенденции през 2021 година

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Числото 21 се свързва с късмет, риск и хазарт, зарове и игри с карти. 2021-ва обещава да бъде година на изключителна несигурност. Основната й задача е – възможността да се установи контрол върху пандемията. Но в същото време тя носи със себе си рискове за здравето, икономическата устойчивостта и социалната стабилност. Том Стейндждж, заместник-редактор на The Economist и редактор на раздела „Света през … година“, определи 10 тенденции, които трябва да следим през 2021 г.

Битката за ваксини
Тъй като първите ваксини се появяват в големи количества, то в най-важна задача се превръща не разработването, а дистрибуцията им. Може да се очаква, че вътре в страните и между държавите ще се води активен дебат за това кой и кога трябва да получи ваксината. Интересно ще е колко хора ще се откажат от ваксинация.

Неравномерното икономическо възстановяване
След пандемията икономическият растеж ще бъде фрагментиран. Държавите ще трябва да запазят бизнеса и да помагат на тези, които са загубили работата си. Разликата между силните и слабите компании ще се увеличи.

Установяване на нов световен ред
Как новият президент на САЩ Джо Байдън ще може да оправи международния ред, в основата, на който стоят остарели правила? Очевидно ще трябва да започне с Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка. Във всеки случай промените, започнали по времето на Доналд Тръмп, ще продължат и след края на неговия мандат.

Напрежението между САЩ и Китай
Не очаквайте новият президент на САЩ да прекрати търговската война с Китай. Вместо това той ще иска да изгради взаимоотношения със съюзниците, за да я води по-ефективно, тъй като много страни от Африка до Югоизточна Азия се опитват да останат извън конфликта.

Компаниите са въвлечени в търговски войни
Бизнесът се оказа неволен участник в конфликта между САЩ и Китай. Това не са само Huawei и TikTok, но и други компании. Наличието на геополитика в бизнеса се увеличава. В допълнение към натиска отгоре, лидерите се сблъскват и с натиск отдолу. Техните служители и клиенти настояват да заемат позиции по отношение на изменението на климата и социалната справедливост, където усилията на политиците не са достатъчни.

Ускорена цифрова трансформация
През 2020 г. пандемията ускори разпространението на технологиите във всички сфери на живота – от видео разговори и онлайн пазаруване до дистанционна работа и дистанционно обучение. През 2021 г. ще стане ясно дали тези тенденции ще продължат или ще останат в миналото.

Светът по-бавно ще върви към възход
Туризмът ще се свие и промени. Акцентът ще са вътрешните пътувания. Авиокомпаниите, хотелските вериги и производителите на самолети, както и университетите, които разчитат изключително на чуждестранни студенти, ще се изправят пред значителни предизвикателства. Културният обмен също ще пострада.

Възможности за действие по изменението на климата
В условията на криза, правителствата получиха възможност да се справят с изменението на климата. Те инвестират в екологични инициативи за създаване на работни места и намаляване на емисиите. Конференцията на ООН по изменение на климата през 2020 г. бе отложена. Нека видим колко амбициозни ще са плановете за намаляване на емисиите, които ще бъдат обявени в края на 2021 г.

Събития, пренесени от 2020 г.
Изглежда, че усещането за дежавю ще ни преследва през цялата 2021 г. Както бе споменато по-горе, много събития като Олимпийските игри и EXPO 2020 в Дубай бяха отложени. Може би някои от тях никога няма да се състоят.

Тревожен сигнал за други рискове
От много години учени и анализатори предупреждават за опасността от пандемия. Сега те имат възможност да накарат политиците да се отнасят по-сериозно към други проблеми, като антибиотичната резистентност и ядрения тероризъм.
Идващата година обещава да бъде особено непредсказуема, като се имат предвид фактори като пандемията, неравномерното икономическо възстановяване и нестабилната геополитика. Може би познаването на бъдещите рискове и възможности ще увеличи нашите шансовете за успех.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31