10 основни тенденции през 2021 годинаПредишна статия
Ирландия глоби Twitter с 450 000 USDСледваща статия
Горещи новини
  • Как "Хамас" натрупа хиляди ракети въпреки блокадата на Газа Само до вчера от Газа са изстреляни близо 2300 ракети към Израел за шест дни. Повечето са свалени от израелската противовъздушна отбрана, някои дори падат обратно в ивицата, но остава [...]
  • Коронавирусът и ваксинирането: данните на 16 май "Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от [...]
  • "Приказки" на Братя Грим (откъс) В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Приказки", с автор Братя Грим, предоставен от Издателство "Колибри" Издателство "Колибри" предлага на читателите великолепно ново издание с твърди корици на любимите приказки [...]

16/05/21

Шокова прогноза от Saxo Bank

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Глобалната икономика ще се развива според К-образния сценарий. Работата от разстояние ще унищожи градовете. Масовата ваксинация няма да спаси света, а напротив, ще доведе до поредния „балон“ и срив на БВП. Блокчейн технологията ще наруши потока от фалшиви новини. Това са шоковите прогнози на Saxo Bank за 2021 г. Някои от негативните прогнози на банковите експерти се сбъдват.

Икономическата криза в близко бъдеще ще се развие по необичайна формула: не W-образно, когато сривът на БВП се заменя с бърз растеж, и не L-образно, което предполага дълго отсъствие на растеж и продължителна рецесия.

Сега започна „К-образното движение на икономиката“ и то ще продължи през 2021 г. Прогнозата е направена от анализаторите на датската Saxo Bank в навечерието на новата година.

К-образното движение предполага, че някои сектори на икономиката ще се развиват успешно, а други не. Дефакто последиците от подобно възстановяване на икономиката ще увеличи социалното неравенство в обществото. Доходът на един човек вече няма да е достатъчен за издръжка на семейството. Това ще разкъса „тъканта на обществото“. Освен това изкуственият интелект, проникващ във всички слоеве на бизнеса, ще унищожи работните места, в резултат на което ще има много безработни мениджъри във всички отрасли.

Дистанционната работа ще унищожи столиците на държавите

На фона на пандемията властите на редица държави ще започнат бързо да въвеждат механизъм на безусловен базов доход за някои граждани, т.е. те ще плащат фиксирана сума без да изискват хората да работят. Преди такъв механизъм беше замислен, за да разкрепости хората, да ги спаси от монотонна работа и да им даде възможност да развият творчески способности. Сега това ще бъде начин да се спаси обществото от окончателното разрушение, смятат анализаторите на Saxo Bank.

На свой ред безусловният базов доход и премахването на допълнителните работни места, а също и преходът към работа от вкъщи, стремежът на гражданите да се скрият от коронавируса в селските райони, където има по-малък шанс за заразяване, „ще изпразни офисите в градовете, стремително ще паднат цените на търговските недвижими имоти, включително и на площите, заети от магазини и ресторанти, които преди това са обслужвали офис служителите.“ В резултат ще се стигне до обезлюдяване на цели градски квартали и офис центрове, търговски молове.

Масовата ваксинация ще надуе „балона“

Вече започналата ваксинация ще повлияе на близкото бъдеще и с нея ще са свързани определени рискове, предупреждават от Saxo Bank. „Пандемията COVID-19 драстично увеличи натрупването на дългова тежест в глобалната икономика, която придоби опасни размери по време на финансовата криза от 2008 г.“ се казва в прогнозата. Политиката на практически неограничено изпомпване на пари в икономиката (поне в ЕС и САЩ) и облекчаване на условията за финансиране доведе до факта, че гражданите и инвестиционните фондове започнаха да изкупуват активи по цял свят, включително и рискови.

„Рискът се повишава и от очакваията за ефективна ваксина, която трябва да тласне икономическия растеж. Поглеждайки назад, се оказва, че по време на пандемията икономиката е била изключително свръхстимулирана и след ваксинация ще прегрее много бързо“, прогнозират експертите на банката.

Броят на дефолтите на корпоративните ценни книжа ще се увеличи до многогодишен максимум, т.е. първоначално, благодарение на мерките за финансова подкрепа от правителствата, всички ще повярват, че се е върнала 2007 г., когато имаше много пари и активите бяха евтини. Инвеститорите ще решат, че растежът ще продължи и в резултат на това на пазара ще се надуят „балони“ и пазарите тоново ще се сринат.

Блокчейн ще унищожи фалшивите новини

През 2021 г. нарастващата заплаха от разпространение на дезинформация и подкопаване на доверието дори сред известни информационни агенции ще достигне критично ниво и ще изисква систематичен отговор на това предизвикателство, посочват от датската банка. Медиите ще бъдат принудени да предприемат нови мерки срещу лъжите и манипулациите. „Технологията на разпределения регистър ще направи всяка промяна в съдържанието видима за всички и всякакви новини ще бъдат проследявани до първоизточника, потискайки невярната информация, която не е потвърдена от други източници“ се казва в прогнозата.

Компании като Twitter и Facebook ще продължат сериозно да инвестират в разработването на тези методи, с акцент върху самосъхранението, тъй като заплахата от външно регулиране на информационния поток се е повишила до опасно високи нива през последните години.

Най-лошото, разбира се, предстои

Някои от тези прогнози ще се сбъднат, други не. „Вероятно не повече от една или две прогнози ще се потвърдят“, признава Стин Якобсен, главен икономист на Saxo Bank. От тревожните прогнози на Saxo Bank се сбъднаха, например, забавянето на световния икономически растеж, възможността за колапс в Европейския съюз, загубата на Доналд Тръмп на следващите избори в САЩ и прогнозата за впечатляващо покачване на курса на биткойна.

Още през 2016 г. Якобсен и екипът му от анализатори предупредиха, че световните пазари са в някакъв смисъл „в края на пътя си“, че светът е достигнал до последния етап от парадигмата, която доминира след глобалната финансова криза, и тази година тази прогноза изглежда се сбъдна.

Например, преди 5 години той прогнозира, че нефтът скоро ще се върне на цена от 100 долара за барел, но съмненията относно коректността на стратегията „доставяй и управлявай“ ще започнат да преобладават сред всички членове на ОПЕК и накрая „ще има дългоочаквани признаци на съкращения на производството в страни извън картела.“ Днес петролът е 46 долара, но петролният картел е ограничил производството на въглеводороди.

Якобсен изненада с прогнозата си, че течението Ел Ниньо ще предизвика повишаване на заплатите. Логиката беше в това, че Ел Ниньо (необичайни колебания в температурата на повърхностния воден слой в Тихия океан, влияещ на климата на планетата) ще доведе до катастрофален дефицит на влага в много райони на Югоизточна Азия и суша в Австралия, което пагубно ще окаже въздействие върху глобалното земеделие. Ниските добиви ще доведат до спад в предлагането на фона на нарастващото търсене, е казал Якобсен. Bloomberg Agriculture Spot (индексът за земеделие) ще нарасне с 40% и в крайна сметка ще се промени трайната тенденция на стагнация в заплатите и малкото инвестиции.

Сега светът живее с надеждата за най-доброто. Най-разрушителните (и следователно шокиращи) събития обаче винаги се оказват най-неочаквани, предупреждава Якобсен.

„Пандемията на COVID-19 донесе това, което изглеждаше като далечно бъдеще. Това бъдещето вече настъпи. 2021 г. ще ви накара да се замислите, дали ще можете безкрайно да се преструвате, че всичко е наред“, коментира експертът на Saxo Bank.

Все още не сме се сблъскали с всички негативни последици от пандемията. Следващата година тепърва предстоят нови банкрути на компании, включително не само сред очевидните сектори на икономиката като: туризъм, офлайн търговия, авиация, хотелиерство и ресторантьорство.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31