Микропивовари се обединяват в подкрепа на малкия бизнесПредишна статия
Семейството, основало Fiat, купува част от Christian LouboutinСледваща статия
Горещи новини

14/04/21

Хакерската атака чрез Microsoft засегна да 60 000 предприятия

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Хакерската атака, която беше извършена чрез Microsoft Exchange е засегнала най-малко 60 000 малки и средни предприятия по цял свят, съобщава аг. Bloomberg, цитирайки доскоро високопоставен чиновник на САЩ, запознат с резултатите от разследването. Ситуацията може да доведе до „глобална криза в киберсигурността“. Сред жертвите са доставчици на интернет, на електричество, търговци, университети и банки. Опасността е от световен мащаб, тъй като хакерите се опитват да нападнат колкото се може повече компании, преди те да успеят да защитят своите данни.

Компанията FireEye, чиято основна дейност е киберсигурност, е отрила сред засегнатите търговски компании в САЩ, местни правителства, университети и инженерни компании. Тези фирми не само трябва да затворят уязвимите канали, но и да изключат хакерите от техните мрежи, отбелязва аг. Bloomberg.

На следващ етап хакерите успяха да автоматизират процеса, като са идентифицирали компании без защита и успяват да атакуват десетки хиляди от тях само в течение на няколко дни. Microsoft съобщи за проблема на 2 март. По данни на компанията, атаката е била от страна на хакерската група Hafnium, която е свързана с китайското правителство. Те са използвали най-уязвимото място – пощенската услуга Exchange.

„Атаката все още е активна и призоваваме доставчиците да я приемат сериозно“, казва служител на Белия дом. Във връзка с атаката Агенцията по киберсигурност на САЩ издаде директива с изискване програмата на Microsoft да бъде актуализирана и пробивът да бъде отстранен. Представители на Министерство на външните работи на Китай заяви, че обвиненията за хакерската атака срещу Microsoft трябва да се базират на доказателства и да се избягват обвинения фантоми.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930