Ирландия глоби Twitter с 450 000 USDПредишна статия
Как да си създадете новогодишно настроение, когато изобщо го нямате?Следваща статия
Горещи новини

16/05/21

Тайната на успеха на Сингапур

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

По редица показатели Сингапур изпреварва много други показатели и именно на нея й се отдаде да създаде една от най-добрите структури за цифрова държава в света. Инвестициите в технологичния сектор и развитието на таланти са само част от успехите на цифровата държава.

Пътят към цифровизация Сингапур започна преди 10 години. Държавата инвестира в технологичния сектор с помощта на грантове и спонсориращи инкубатори. В продължение на няколко години градът-държава успя да създаде работеща комбинация от инфраструктура за информационни технологии, силна поддръжка от страна на властите, работещ закон за интелектуалната собственост и много на брой специалисти.

Днес Сингапур е сред държавите с най-висок показател на БВП на глава от населението, а безработицата е едва 2.8%. Държавата предоставя благоприятни условия за правене на бизнес и се превърна в мека за технологични иновации. По данни на Financial Times, над 270 водещи фонда инвестират в 4000 технологични стартъпи, в които работят близо 22 000 души.

Тайните компоненти на успешната цифровизация

Развитието се реализира с подкрепата на националната Програма за създаването на цифрова държава – Digital Government Blueprint – DGB. Тя има за цел за развие местната цифрова икономика и умно цифрово общество. DGB предлага подход за безпрепятствена интеграция на електронни услуги и държавни стандарти в три направления: граждани, бизнес и държавни служители.

Ръководителя на Държавната технологична агенция на Сингапур (Government Technology Agency — GovTech), заяви, че всички предприети досега действия през последните 5 години, вече дават своите плодове като тя вече се нарежда сред първите места в световния рейтинг на цифровите правителства. Последното е възможно благодарение на нарастващите вътрешни възможности на страната.

Натрупването на знания в тази област е необходимо да става колкото се може по-отрано като държавата трябва да поощрява обучението по програмиране още от училище, а на студентите да предлага стаж в сферата на технологиите. В Сингапур това вече се прави, след което придобитите навици се прилагат в развитието на цифровото правителство с помощта на стипендии и програми за завършващи курсисти.

Развиването на таланта и разработването на нови технологични решения подпомагат създаването на специалисти в 5 направления: инженери, IT специалисти, интернет на нещата, киберсигурност и инфраструктура. Също така държавата предоставя на младите специалисти сигурна поддръжка, която редица други страни не го правят, което води до създаването на по-добри таланти. „Кариерата е много важна. За разлика от други държави на технологичните специалисти в Сингапур се плаща съобразно изискванията на пазара“, коментират специалисти.

С цел оптимизирането на цифровата поддръжка и електронните услуги за частни лица и организации електронното правителство на Сингапур използва две платформи:

*  За обработка на заявки, разрешения, уведомления и плащания за над 60 типа лицензии в няколко държавни учереждения;

* За управление на държавни грантове и стандартизира различни грантови програми.

Двете платформи са взаимосвързани и те могат да функционират с различни правителствени агенции, а също така да работят с по-стари IT системи. „Това е много полезно и важно. Главното е, че този подход осигурява повторното използване, намалява разходите, намалява и времето за излизане на пазара и подобрява качеството“, допълват специалисти. Според тях, другите държави, целящи цифровизация, трябва да приложат сходен на Сингапур подход. Това обаче ще отнеме време, тъй като в началото трябва да се отстрани бюрокрацията и недоверието към държавните технологии.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31