Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате (Част II)Предишна статия
Авиопроизводителите ще наблегнат на екологичността или на свръхзвуковите самолетиСледваща статия
Горещи новини

16/05/21

Предстоящите избори, а не пандемията притесняват австрийските фирми в България

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

За поредна година Австрийско търговско представителство проведе анкета сред австрийския бизнес в България относно инвестиционния климат в страната. То бе извършено в края на 2020 г. сред 94 фирми. Изводите са, че не толкова кризата причинена от пандемията от коронавирус притеснява инвеститорите, колкото предстоящите избори в България. „Политическите избори влияят върху бизнеса. Всички пари, които влизат чрез фондове за магистрали, стигат до хиляди предприемачи, които използват доходите си за инвестиции“, казва Климентин Чернев, съуправител на Alukönigstahl.

„Разбира се, ако политическата обстановка и страната като цяло бъде стабилна след изборите. Смятам, че строителният бизнес и всички свързани с него няма да бъдем сериозно повлияни през 2021 г. и след това във времето“, прогнозира Атанас Буглов, управител на Wienerberger.

Той е на мнение, че държавата трябва да работи по посока улесняване концесионната процедура. „Ние сме от компаниите, които искаме освен ясна макроикономическа политика и по-бързи процедури, защото бизнесът ни е свързан с добивни дейности, като глина, с издаване на концесии и разрешителни. И когато получаването на една концесия отнеме 4-5 години трябва да се реагира далеч по-бързо. Очакваме да има чисто практически промени в законодателството“

Очакван е фактът, че в година на пандемия 63% от отговорилите фирми са усетили влошаване на икономическия климат и само 16% очакват състоянието им да се подобри през следващите 12 месеца. Оборотът на 55% от фирмите е намалял и само 30% от фирмите очакват той да нарасне през тази година.

В същото време въпреки трудностите през 2020г. 75% от фирмите са запазили служителите си, а при 12% е имало и нови назначения. За 2021 г. 91% планират запазване на персонала и нови назначения. За предстоящите 12 месеца 25% от фирмите планират да направят нови инвестиции.

През миналите години борбата с корупцията и престъпността, както и правната сигурност бяха сред основните искания на бизнеса към правителството. През 2020г. предвидимата икономическа политика излезе на първо място пред другите споменати теми. Това би означавало да има широка дискусия сред засегнатите страни, както и подробна оценка на въздействието преди да се приемат нови разпоредби.

Сред важните теми свързани с пазара на първо място се споменава липсата на квалифицирана работна ръка, въпреки че поради Ковид пандемията през 2020 г. беше по–лесно за фирмите да намерят служители, които да обучат. На второ място е спомената по–добрата инфраструктура, която би допринесла за подобряване на бизнес климата.

През миналата година 25% от отговорилите фирми са се възползвали от финансовите мерки за подкрепа от страна на държавата, а три четвърти не са кандидатствали за подкрепа.

С ниво на инвестициите от 2,7 млрд. евро (според данни на Австрийската национална банка) Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в страната. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Mondi, Billa, Kronospan, Palfinger, Knauf, Uniqa, Wienerberger, AluKönigStahl, Sportalm и Baumit. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните работодатели в страната. България е на 27–мо място сред външнотърговските партньори на Австрия, в класацията на България Австрия заема 14–то място. За 2019г. външнотърговския обем в между страните е възлизал на 2,3 млрд. евро, като от тях делът на търговията със стоки е 1,3 млрд. евро, а с услуги – 1 млрд. евро. От 2016г. България има положително търговско салдо с Австрия, което основно се дължи на сектор „Услуги“.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31