Ан Идалго – испанката, която спечели доверието на парижаниПредишна статия
Рекордни 200 млрд. часа в приложенияСледваща статия
Горещи новини

23/11/20

Почина българският милиардер Игнат Канев

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

На 94-годшна възраст почина Игнат Канев. Той е сред най-богатите българи отвъд Океана. Състоянието му надхвърля 1 млрд. USD. Известен филантроп – дарява средства основно за образование и здравеопазване. Доказателство за това е откритият през 2013 г. „Канев център“ в Русе. „Вce oщe cи зaдaвaм въпрoca кoлкo рaзличeн би бил живoтът ми, aкo имaх aкaдeмичнa пoдгoтoвкa, и тoвa e причинaтa, пoрaди кoятo иcкaм дa пoмaгaм нa млaдитe хoрa дa пoлучaт възмoжнocт дa учaт – възмoжнocт, кoятo aз нямaх“, каза Канев по време на официалната церемония по откриването на центъра. Инвестицията е на стойност 2 млн. лв.

Роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово (Русенско), той се принуждава още на 14-годишна възраст да напусне България и търси препитание в Австрия. През 1951 г. заминава за Канада и се установява в Торонто без приятели, без пари, без да знае английски език. Успява да си намери работа в строителния сектор. Пет години по-късно основава и първата си строителна компания. В един момент годишният й оборот надхвърля 250 млн. USD, „колелото се завърта“ и успява да се превърне в един от най-големите бизнесмени в този бранш в Канада.

Канев се занимава и с търговия на автомобили. Представител е на General Motors и успява да продаде хиляди коли и камиони. Притежава 6 голф игрища. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име. Той бе и почетен консул на България в Канада.


Ето 10 цитати от негови изказвания:

  • През тези тежки първи години (в чужбина) аз нямах нищо друго, освен моите мечти и надежди… Напуснах България като момче в търсене на възможности в други краища на света.
  • С възрастта и разстоянието връзката с България стана по-силна. Живеейки извън България се чувствам като дърво без корен, като човек, разделен от своя дом и своя народ.
  • Стремя се да подпомагам младежите да реализират своя потенциал, да станат високообразовани специалисти и лидери – и още по-важно – да бъдат добри българи.
  • Сещам се за една приказка, която чух като дете в България: Трима селяни се събрали през един късен октомври, за да отпразнуват Димитровден (в Канада тогава отбелязваме Деня на благодарността). Обаче през тази година нямало много радост заради голяма суша. Преглъщайки бавно първата глътка, единият от селяните казал: „Годината беше ужасна, аз дори не изорах земята.” Другият селянин кимнал в знак на съгласие и казал: „Аз изорах земята, но положението беше толкова лошо, че не я засях.” Накрая третият селянин рекъл: "Вярно е, че годината беше лоша, но аз изорах, засях ги и ожънах, каквото се роди. Реколтата съвсем не беше богата, но с нея аз изхраних семейството си през зимата и ми остана достатъчно семе, за да засея през пролетта".
  • Тази стара българска приказка има дълбоко значение. Нейното послание за мен е, че с каквото и да се сблъскаме, не трябва да се предаваме. Трябва да бъдем решителни и верни на целите, които сме си поставили. Да поддържаме усилията и укрепваме контактите си, без да изневеряваме на идеите си.
  • Винаги трябва да засяваме и да се грижим за посевите, независимо от трудностите, с които се сблъскваме. Само тогава ще можем да жънем.
  • "Аз обичам България. Винаги съм бил горд българин и винаги ще бъда свързан с моята Родина. Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце завинаги е в България."
  • Политиците са като поповете, на тях им е дадена дарбата да говорят, да увличат хората, но никога не са богати. Поне в Канада е така. Ако са богати, няма да имат ищах да работят за държавата и народа.
  • Важно е да се помага на болници. От болници идваме и в болници си отиваме.
  • Като дойда в България, не идвам с празен джоб. Трябва с нещо да се помага, колкото мога. Ако съм жив и здрав, работите ще продължават. Обичам да помагам там, където е слабичко, да се позакърпи, както се казва.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30