Как бившите американски президенти правят милиони долариПредишна статия
ТОП 3 на най-богатите хора на планетатаСледваща статия
Горещи новини

11/04/21

Мисли като Джеф Безос: Какви поуки можем да извлечем от опита на успешния предприемач

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Джеф Безос е успешен предприемач и милиардер. С примера си той доказа, че за да успееш, не е нужно да се страхуваш да рискуваш. Това са няколко урока от предприемаческия му опит, които ще бъдат полезни за други бизнесмени.

Изберете правилната среда

Бил Гейтс често играе бридж с Уорън Бъфет, а Безос присъства на събития с председателя на медиите на InterActivCorp Бари Дилър. Именно Дилър беше този, който предсказа, че „Джеф Безос ще стане най-богатият човек в света след 5-7 години“.

Безос се обгражда с мъдри и зрели хора. Защо? "Трябва да се обградите с хора, които ви развиват, да ви научат на нещо ново и да ви подтикнат да станете по-добри."

Следвайте увлеченията си

През 1994 г. Джеф Безос работи като старши вицепрезидент във фирмата за управление на инвестиции D.E. Shaw & Co. Един ден той се натъква на доклад, предсказващ предстоящият бум в интернет.

„Не искам да съжалявам за пропуснатите възможности, когато навърша 80 години“, спомня си Безос.

Безос напусна сигурната си работа и се премества на другия край на страната, за да отвори онлайн книжарница. Членовете на семейството и приятелите му го смятат за луд.

Безос заявява: „Една от главните грешки на хората е, че се опитват да си създадат изкуствено интерес към нещо. Но не интересът избира вас, а вие избирате това, което ви влече!“

Много амбициозни предприемачи се стремят да възпроизведат опита на основателите на успешни компании като Google и Facebook, само за да забогатеят. Трябва обаче да вървите по своя път и да следвате собствените си интереси.

Разберете в коя сфера сте добър – тогава ще разберете кой бизнес е подходящ за вас и ще взимате само правилните бизнес решения. Ако следвате увлеченията и лудостта си, парите ще дойдат сами.

Не се страхувайте да бъдете неразбрани

В продължение на много години Безос се опитва да възскаси своя стартъп от мъртвата точка. Семейството и близките не разбираха защо рискува всичко за някаква онлайн книжарница. За да успеете обаче, трябва да поемете рискове.

„С напредването на компанията всичко трябва да се мащабира, включително броят на неуспешните експерименти. Ако няма повече неуспехи, тогава няма да можете да създадете нещо значимо“, споделя Безос.

Този факт се потвърждава и от опита на други известни предприемачи. Стив Джобс, Марк Зукърбърг и Лари Пейдж – всички те оставиха обучението в колежа, за да започнат собствен бизнес.

Както каза философът Серен Киркегор: „Можете да разберете живота само през миналото, но трябва да живеете в бъдещето.“ Всяко решение, което изглеждаше неуспешно, в крайна сметка доведе тези хора до успех. Не се страхувайте да бъдете неразбрани – целта може да оправдае средствата.

Каква е тайната на Джеф Безос

Предприемачът е човек, който управлява бизнес, който е готов да поема финансови рискове с надеждата да извлече ползи. А Безос олицетворява духа на истинския предприемач. Неговият подход се свежда до това: трябва да сте готови да рискувате всичко за вашата предприемаческа мечта, защото никой друг няма да го направи.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930