Човекът, който забогатя със 6 млрд. USD за 24 часаПредишна статия
Новата столица на милиардеритеСледваща статия
Горещи новини
  • Как "Хамас" натрупа хиляди ракети въпреки блокадата на Газа Само до вчера от Газа са изстреляни близо 2300 ракети към Израел за шест дни. Повечето са свалени от израелската противовъздушна отбрана, някои дори падат обратно в ивицата, но остава [...]
  • Коронавирусът и ваксинирането: данните на 16 май "Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от [...]
  • "Приказки" на Братя Грим (откъс) В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Приказки", с автор Братя Грим, предоставен от Издателство "Колибри" Издателство "Колибри" предлага на читателите великолепно ново издание с твърди корици на любимите приказки [...]

16/05/21

Как се промени бизнес комуникацията преминавайки онлайн

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Над 75% от участниците в конференции го правят, за да ползват предимствата на нетуъркинга, сочи анализ на Международната асоциация за изложби и събития (IAEE). И това не е изненада като се има предвид, че организаторите подготвят за тях VIP-зони, тематични ъгли и други.

През юни 2020 г. 32% от организаторите на събития са ги прехвърлили в онлайн формат, а останалите или са ги пренасочили за друга дата, или са ги отменили. В края на миналата година 59.1% от анкетираните организатори на събития са заявили, че ще ги провеждат само онлайн. Между впрочем в Европа и САЩ все по-често се говори за хибриден формат – когато събитията се провеждат едновременно и онлайн и в зала с присъствието на лектори и зрители. Над 70% от организаторите са на мнение, че подобен формат ще се ползва най-много след края на пандемията.

Плюсове на онлайн събитията и конференциите

На първо място има достъп до повече хора (бел. ред. конферентните зали , колкото и да са големи са с ограничен брой места). Също така самият формат опростява много комуникацията. Онлайн форматът дава възможност да участниците да общуват с тези лица, с които са преценили, че им необходимо. Докато при присъствената конференция няма как да се сложи бадж „Не говорете с мен!“.

Също така да се излезе от чата е далеч по-просто, отколкото да се губи време в дипломатичното завършване на един безинтересен разговор на живо.

Онлайн комуникацията има и още едно предимство – дава възможност за провеждане на срещи тет-а-тет. В платформите е лесно да се създадат неограничено количество частни стаи, в които може да се влезе във всеки момент. Повече не е нужно да се търси спокойно ъгълче, за да се поговори с конкретен предприемач на спокойствие.

И не на последно място онлайн конференциите дават равни възможности на всеки участник. В една стая могат да се озоват предприемач от Китай, който иска да прави бизнес със свои колега от Латинска Америка. Вероятността да се срещнат на живо на дадена конференция не е изключен, но е малко вероятен.

Плюсове на живите събития и конференции

Несъмнено, колкото и високо развити да са технологиите предимствата, които могат да дадат събитията и конференциите на живо са далеч повече от тези при онлайн аналога им.

При живите събития участниците виждат неща, които са скрити при онлайн аналозите. Невербалните реакции – жестове, мимики, поглед, стойка – всичко това е от ключово значение при правенето на бизнес. Дори тембърът на гласа е по-различен от този, който участниците в онлайн конференцията чуват в слушалките си.

Живата комуникация води и до по-бързи решения. Даден предприемач може да се срещне в нефорламна среда с част от потенциалните си партньори. Да види как те се държат, та дори какво ядат и как се смеят. На пръв поглед за някои това едва ли е от голямо значение, но за предприемач с дълъг опит, който без затруднение чете „между редовете“, това е важно.

Изводите

Днес виртуалните платформи наблягат на асоциативното мислене у хората, създавайки локации наподобяващи това, към което сме свикнали. Това е важно, тъй като в противен случаи онлайн събитията просто няма да сработят. В същото време при онлайн събитията няма ясна граница между формалните и неформални моменти. Деловите събития в дадена платформа по-скоро наподобяват видео игра, където анимирани аватари могат да танцуват и да общуват помежду си с помощта на емотикони. Технологиите създават нови възможности за общуване, позволявайки на двама непознати да започнат разговор.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2021
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31