Най-иновативните компании в светаПредишна статия
Най-големият инвеститор в биткойнСледваща статия
Горещи новини

14/04/21

Как „малката събота“ подпомага работния процес

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Когато седмиците се струват на служителите безкрайни, а дните губят смисъл, може да се прибегне към скандинавските традиции и да се организира празненство без повод. Особеното при него е, че то не се прави през уикенда, а в средата на седмицата. Целта е да се разнообрази монотоността на работната седмица. При тази шведска традиция, приятели и колеги се събират в средата на седмицата. Вкусната храна, бирата и оживените разговори поддържат у хората добро настроение. Традицията е особено ценена през зимата, когато се стъмва рано.

„Малката събота“, както е популярна в северната част на Стария континент има по-дълбоки корени. Преди векове слугите и камериерките са работили в събота и са получавали почивен ден в средата на седмицата. „Исторически нещата са се случили така, че средата на седмицата се е превърнала в своего рода малък празник, когато хората могат да „изпуснат парата““, казва преподавателят от Стокхолмския университет Рихард Грасман.

Като се вземе под внимание фактът, че пандемията „изтри“ границите между работни и почивни дни, то спокойно може да се заимства тази северна традиция, за да внесе в напрегнатото ежедневие малко лекота и празнично настроение. „Това е особено важно днес, когато здравето и щастието е особено важно“, допълва Грасман.

В социалните мрежи, като например Instagram, могат да бъдат открити десетки хиляди поста с хаштаг #lillördag.

„Отношението към сряда, като към „малката събота“ помага на служителите по-лесно да преминат през работната седмица, особено днес, когато болшинството служители са в изолация и работните седмици като че ли се сливат ведно и са безкрайни. „Принципът на „малката събота“ е доста добър. Той помага на хората да създадат структура и да изпитват удовлетвореност, дори когато се чувстват изгубени. Човек става по-мотивиран при извършването на дребните задачи, за които може да се възнагради и в същото време да запази работния си режим“, казва проф. Констанца Лайневебер от Изследователския институт на стреса в Стокхолм. „Малката събота“ е особено важно по време на пандемия, когато краят й не се вижда. Тя дава възможност да се правят приятни почивки и да се очаква с нетърпения следващата сряда, когато приятели и колеги ще се съберат да хапнат, пийнат и дебатират актуални теми.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930