Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате (Част I)Предишна статия
Предстоящите избори, а не пандемията притесняват австрийските фирми в БългарияСледваща статия
Горещи новини

09/03/21

Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате (Част II)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

На 23 януари 2021 г. умря един от най-известните журналисти в света – Лари Кинг. По време на своята 50-годишна кариера той е взел близо 50 000 интервюта от известни личности. Автор е на няколко книги посветени на ораторското изкуство, като най-важната е „Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате“. Ето и останалата част от най-важните съвети, които може да приложите при водене на преговори.

С какви теми може да започнете разговор

Налице са множество „откриващи“ теми. Една такава е например темата за времето. Това е неутрална тема, която касае всички. Други добри общи теми са за децата или домашните любимци. Хората обичат да говорят за тях. Добре е да знаете дали събеседникът ви има деца или домашни любимци. Това, което е най-близко на човек, му помага да се разкрие повече. Това е лесен начин да започнете разговор.

Ако сте в къщата на някого, направете добър коментар за мебелите, снимките или сувенирите, които виждате, за да завържете по-лесно разговор.

Първото правило при общуване – слушайте

Трябва да се учите да слушате събеседника. Ако не го правите, той също няма да ви чуе. За да водите добър разговор трябва внимателно да слушате, тъй като това може да ви помогне да създадете по-интересни и по-точни уточняващи въпроси.

Може да си напишете отметки преди разговора, за да си направите по-лесно въпросите по време на разговора. Но на нестандартните отговори трябва да отговаряте с нестандартни въпроси, а не да следвате сценария – така разговорът може да бъде изведен на интересно ниво.

Добре е да поощрявате събеседника си да говори за себе си и своите постижения. Важно е да се има предвид, че хората се интересуват преди всичко от себе си, отколкото това, което става по света.

Езикът на тялото и зрителния контакт

Езикът на тялото е вторият език, на който човек говори. Той трябва да е естествен. Тогава събеседникът ще се чувства по-добре. В противен случай, ще личи неговия фалш. Добре е да кимате с глава, както когато сте съгласни, така и когато не сте.

Обърнете внимание на темпа, с който говорите. Не изстрелвайте въпросите. Дайте на събеседника „глътка въздух“. Ако той е казал нещо интересно, направете пауза за няколко секунди.

Зрителният контакт трябва да се поддържа не само в началото и в края на разговора, но и през цялото време. Правете лек наклон с тялото към събеседника, за да покажете вниманието си, гледайте в очите. Лесно е да го направите, ако действително го слушате.

Не е нужно да гледате събеседника втренчено през цялото време. От време на време може да извръщате поглед настрани.

Кои души и въпроси работят добре за комуникацията и кои – не

Много добре работят обикновените въпроси от сорта на: „Кой?“, „Коя?“, „Къде?“, „Защо?“. Те позволяват на събеседника да говори, тъй като те са кратки и е лесно да се отговори, защото са прости. Не правете грешката да правите дълги коментари и след това да питате: „А какво мислите за това?“.

„Защо?“. Това е най-добрият въпрос, който може да бъде зададен. Това е начин да се навлезете по-надълбоко, да разбере историята, емоцията и причините за случилото се.

За да сте добър събеседник трябва винаги да сте в час с това, което става по света, да сте готови да говорите за това, което е в ума на хората. Това може да е всякаква тема, която се дискутира в Интернет или по телевизията.

Не е препоръчително да използвате сложни изрази. По-добре наблегнете на популярни фрази от телевизията или Интернет. Също така избягвайте паразитните думи от сорта на: „В действителност ти знаеш ли…“ и други. По-добре си създайте няколко свои кратки фрази. Затворените въпроси, с които може да се отговори с „да“ или „не“ отвличат от фокуса на разговора и нарушават неговия поток. Може да се зададе въпрос по темата, но като се използват повече условности, за да може да се даде възможност на събеседника да отговори по-обстойно, което води до провеждането на по-добър разговор.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2021
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031