Tesla инвестира 1.5 млрд. USD в биткойнПредишна статия
Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате (Част II)Следваща статия
Горещи новини

09/03/21

Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате (Част I)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

На 23 януари 2021 г. умря един от най-известните журналисти в света – Лари Кинг. По време на своята 50-годишна кариера той е взел близо 50 000 интервюта от известни личности. Неведнъж е признаван за най-добър журналист. Автор е на няколко книги посветени на ораторското изкуство, като най-важната е „Как да разговаряте с когото искате, когато искате и където искате“. Ето и някои от изводите, техниките и съветите, които авторът посочва в нея.

Основите на успешния разговор

Бъдете честни със себе си и събеседниците

Споделяйте това, което чувствате, бъдете откровени, ако нещо ви притеснява или се страхувате, просто го кажете. Това ще ви помогне да премахнете по-голямата част от страха и ще подобри атмосферата. Колкото сте по-честни с околните, толкова те ще ви уважават и ценят повече. Развивайте умението да общувате, дори изначално да се чувствате дискомфортно.

Продължавайте да общувате с хора и в свободното си време. Говорете със себе си в колата, вкъщи, пред огледалото. Последното е добро и за трениране на зрителния контакт.

Проявявайте интерес към събеседника

Гледайте хората в очите, накланяйте се напред и се интересувайте от тях. Приемете, че може да сте невеж по редица въпроси, а всеки разполага със знания и хобита, които би споделил. Поговорете с хората за това.

„Не може успешно да комуникирате с хора, ако те мислят, че на вас не ви е интересно това, което те говорят или ако показвате уважение към тях“, пише Кинг в своята книга.

Бъдете честни и открити със събеседника, както бихте искали той да бъде с вас

Това не означава, че е задължително да разкривате всички свои тайни и постоянно да говорите за себе си. Но бъдете готов да разкриете тази информация, която бихте поискали от някой друг.

Винаги може да показвате емоция в емоционален момент, но не си струва да сте емоционален, когато не се налага. Не се преструвайте – хората чувстват това.

Ако имате недостатъци – може да ги извадите на показ

Например, ако заеквате, може да кажете на хората: „Заеквам. Необходимо ми е повече време, за да кажа това“. Ако това се случи нито на вас, нито на околните ще им се наложи да се преструват, че всичко е наред.

Чупене на леда

Преодолейте своята и чуждата срамежливост

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да създадете чувство на непринуденост. Много от нас по природа започват да нервничат при общуване с непознати. За да се чувстват хората комфортно, поговорете за тях самите и след това те „ще ви слушат с часове“. Ако самите вие сте стеснявате, трябва да помните, че околните също са хора и вероятно също се стесняват. Ако някой изглежда по-успешен или по-популярен, не значи, че силно се отличава с нещо. В случай, че събеседникът е по-срамежлив, е добре да му задавате лесни и прости въпроси, за да може да преодолее своя страх.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2021
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031