Четири качества, които Тим Кук търси в кандидатите за работа в AppleПредишна статия
Мисли като Джеф Безос: Какви поуки можем да извлечем от опита на успешния предприемачСледваща статия
Горещи новини

22/01/21

Как бившите американски президенти правят милиони долари

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Заплатата на президента на САЩ е 400 хиляди долара годишно. В същото време президентът живее безплатно в Белия дом и има отделен бюджет за пътни, развлекателни и други разходи.

Но често американските лидери започват да печелят повече, когато напуснат поста си. Ето как се случват нещата.

Пенсиите

Съгласно Закона за бившите президенти, американските президенти могат да получават пенсия, когато напуснат поста. Първият получател на пенсията беше 34-ият президент на страната Дуайт Д. Айзенхауер.

Конгресът преглежда пенсията ежегодно, в момента тя възлиза на 210 700 долара.

Правото на бившият президент на пенсия влиза в сила в деня на инаугурацията в длъжност на неговия наследник. Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Джими Картър вече получават пенсиите си.

Публично представяне

Не е необичайно бившите президенти периодически да изнасят речи и да се появяват публично.

Но това може да струва на организаторите кръгла сума.

Например според Los Angeles Times през 2017 г. цената за реч на Обама достига 400 000 долара. Бившите президенти Бил Клинтън и Джордж Буш-младши взимаха съответно до 200 000 и 700 000 долара (коригирани с инфлацията).

Писане на книги

Бившите президенти често пишат книги, а издателите плащат добри пари за правата върху президентските мемоари.

През 2017 г. Барак и Мишел Обама подписаха съвместен договор за книги с Penguin Random House за над 60 млн. долара. Бившият президент вече е публикувал две други книги с Penguin Random House, включително мемоарите си „Мечтите на моя баща“. „Becoming. Моята история“ на Мишел Обама излезе в началото на 2019 г., а „Обетованата земя“ на Барак Обама, тя ще бъде пусната в продажба едновременно на 25 езика на 17 ноември 2020 г.

Преди това рекордът се държеше от Бил Клинтън, който получи около 14 милиона долара (или около 21 милиона долара по текущи валутни курсове) за книга, публикувана след напускането на президентския му пост.

Тези сделки са сред първите 10 най-големи договори за книги.

Джордж Буш-младши получи 10 милиона долара за мемоарите си.

Сделки с марки

Обикновено с марките си сътрудничат знаменитостите, но сега те се конкурират с бившите президенти.

През 2018 г. Барак и Мишел Обама подписаха договор с Netflix за производство на съдържание за стрийминг компанията. Резултатът беше документалните филми „American Factory“ и „Crip Camp“, които получиха положителни отзиви, като първият дори спечели Оскар.

През 2019 г. Spotify обяви сделка с Higher Ground Productions на Барак и Мишел Обама. Договорът включваше подкаст от 9 епизода, организирани от Мишел Обама, като сред гостите беше и Барак.

Бил Клинтън е подписал договор с iHeartMedia за продуциране на подкаст, чиято премиера е планирана през 2021 г.

Корпоративни съвети за директори и други почетни позиции

Понякога бившите президенти заемат длъжности в корпоративни съвети, въпреки че това е по-характерно за членовете на Конгреса.

През 2016 г. Washington Post съобщи, че бившият президент Клинтън е спечелил 18 милиона долара като почетен ректор на търговска образователна институция. През 2002-2009 г. Бил Клинтън беше съветник на своя приятел и инвеститор Рон Бъркъл. От The Wall Street Journal са изчислили, че Клинтън е спечелил над 12 милиона долара по време на престоя си при Бъркъл.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031