МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА: ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ТУРИЗМА СА СИМВОЛ НА КАЧЕСТВО И АНГАЖИРАНОСТ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА СЕКТОРАПредишна статия
УЛРИКЕ ЩРАКА: НАД 85% ОТ АВСТРИЙСКИТЕ КОМПАНИИ БИХА ИНВЕСТИРАЛИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯСледваща статия
Горещи новини

30/11/20

КАКВО ОЧАКВА МАРК ЗУКЪРБЪРГ ОТ НОВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Основателят на Facebook Марк Зукерберг каза какво очаква от следващото десетилетие. Сред прогнозите му са – децентрализация и растеж на възможностите за малък бизнес, смяна в поколенията, развитие на частни социални платформи и малки общности, разпространение на очилата с виртуална реалност в качествено нова платформа, която ще замени смартфоните, и нови форми на регулация на интернет.

„Замислих се как ще изглежда светът и животът ми през 2030 г., за да се съсредоточа върху тези неща … Това са тези, които смятам, че ще бъдат важни през следващото десетилетие“, написа Марк Зукърбърг във Facebook и подчерта пет феномена.

Първият от тях е смяна на поколенията. „При стартирането на Facebook една от причините, от които бях ръководен, бе да дам глас на хората. Мислех, че това ще даде големи възможности на моето поколение – чувствах, че те имат какво да кажат и че не ги слушат достатъчно … Радвам се, че все повече хора са надигнали глас, но това все още не е довело до промяна на поколенията при решаването на важните въпроси, на което аз се надявах. Мисля, че това ще се случи през това десетилетие“, пише той.
Според Зукърбърг, до края на десетилетието все по-голям брой институции ще бъдат управлявани от поколението „Милениум“ (Generation Y), които ще решават вълнуващите ги проблеми „от изменението на климата до неудържимото увеличаване на разходите за образование, жилища и медицина“.

Вторият е разработването на нови „частни“ социални платформи. Според Зукърбърг, докато глобалните социални мрежи дават възможност на хората да станат част от общност от милиарди хора и да общуват с хора от други части на планетата, бизнесът на следващото десетилетие е развитието на повече частни и местни комуникационни платформи. „През следващото десетилетие най-важната социална инфраструктура ще пресъздаде всички видове малки общности, които отново ще ни дадат усещане за близост и интимност“, пише той.
„Нашата дигитална социална среда ще бъде различна след 5+години, вдъхвайки нов живот в личните взаимодействия и помагайки да създадем малки общности, от които всички имаме нужда.“

Зукърбърг също говори за децентрализация – за тези възможности, които цифровите платформи дават на малкия бизнес. Според него вече милиони предприемачи създават акаунти във Facebook, Instagram или WhatsApp и общуват със своите клиенти или купуват реклама там. „В следващото десетилетие се надяваме да създадем инструменти за търговия и плащания, така че малките предприятия да получат лесен достъп до онези технологии, които преди са имали само големите компании“, каза Зукърбърг. Той говори за възможността малките фирми да „продават продукти, използвайки електронна витрина в Instagram, да комуникират и да оказват помощ на клиентите си чрез Messenger и да изпращат пари от вкъщи в друга държава незабавно и евтино чрез WhatsApp“.

Марк Зукърбърг очаква нови технологични платформи през новото десетилетие. „Телефоните ще продължат да бъдат основното ни устройство през по-голямата част от това десетилетие, но в някакъв момент ще имаме пробив на очилата с виртуална реалност, които ще трансформират нашите отношения с технологиите.“ Според него подобни очила, за разлика от смартфоните, ще създадат усещането, че си на друго място и с други хора и ще се превърнат в „най-хуманната и социална технологична платформа, която някога сме имали“, а освен това ще предоставят нови възможности за отдалечена работа.

Също Зукърбърг очаква нови форми на управление. Според него през 2020 г. трябва да бъде решен въпросът как да се управляват големите цифрови общности и как да се намери точният баланс между свободата на словото и сигурността или между поверителността и контрола при спазването на законите.

„Не мисля, че частните компании трябва да вземат толкова важни решения, свързани с основните на демократичните ценности“, пише той. – Има редица области, в които според мен би било полезно да се установят по-ясни правила от страна на правителствата. Сред тях са изборите, вредното съдържание, проблемите с поверителността и трансфера на данни.“

„Аз призовах за ново регулиране на тези области и се надявам през новото десетилетие да получим по-ясни правила за интернет“, добави той. От друга страна, според Зукърбърг, ще се развият нови начини за регулиране на дейността на общностите. Той посочва като пример създаването на независим надзорен съвет от Facebook.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30