В света има нов милиардерПредишна статия
Български трилър разказва необикновената история на милионерски наследникСледваща статия
Горещи новини

09/03/21

Какво искаше да каже Бъфет: разбираме от 4 известни цитата

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Уорън Бъфет, основателят и дългогодишен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, се смята за един от най-добрите инвеститори в историята, а и си пада малко философ. Отличава се със способността си да сведе сложните инвестиционни подходи до прости и лесни за запомняне правила.

Но знаете ли какво всъщност се крие зад най-известните му изказвания? Е, нека го разберем.

"Правило номер едно: никога не губете пари. Правило номер две: никога не забравяйте правило номер едно."

По време на глобалната финансова криза от 2008-2009 гг. състоянието на Бъфет се стопи с близо 23 млрд. USD, а компанията му Berkshire Hathaway тогава загуби престижната си "тройка" (рейтинг AAA). Той ли трябва да каже, че човек никога не трябва да губи пари?

Ако обаче обърнем внимание на контекста, става ясно, че всъщност Бъфет има предвид мисленето на интелигентния инвеститор. Това, което той иска да каже, може да бъде описано по следния начин: не бъдете лекомислени, не „играйте“. Не може да инвестирате безотговорно никъде, оправдавайки се с факта, че загубите са нормални.

Самият Бъфет инвестира само в акции, чиито бизнес модели е анализирал внимателно. Разбира се, загубите (поне временните) са неизбежни рано или късно и трябва да можете да ги приемете, но това не е причина да отписвате всяка грешка с коментара: „Ами, нямах късмет“.

Необходимо е да се положат максимални усилия и знания, като се подбират и анализират документите. Най-просто казано, в случай на загуби, трябва да сте сигурни, че сте направили всичко възможно, за да избегнете такъв сценарий, и грешките, които сте допуснали, трябва да бъдат доработени.

Ето защо Бъфет твърди, че най-важното качество за инвеститора е темпераментът, а не интелигентността. Ако инвеститорът не е в състояние да се държи рационално, независимо от настроението на мнозинството и собствените си емоции, той ще има трудности на фондовия пазар.

"Ако бизнесът върви добре, акциите в крайна сметка ще го последват."

Книгата „Разумният инвеститор“ от Бенджамин Греъм – американски икономист, който също се смята за баща на стойностните вложения и ментор на Бъфет, убеждава Уорън в това, че инвестирането в акции е равносилно на притежаването на част от бизнеса.

Бъфет, се ръководи от този принцип през целия си живот. Той приема покупката на акции като придобиване на дял в бизнес, а не просто сделка на фондовия пазар, основана само на финансови отчети и диаграми.

В допълнение към обичайните финансови показатели (които, между другото, Бъфет разбира перфектно и препоръчва на всеки инвеститор да овладее това ценно умение), „Оракулът от Омаха“ също внимателно проучва бизнес модела на компанията, опознава ръководството и се допитва до мнението на служителите на компанията.

Бъфет никога не инвестира, освен ако не може ясно да опише предварително причините, поради които е готов да отдели пари за акции на конкретна компания.

"По-добре да купите добра компания на справедлива цена, отколкото посредствена на страхотна цена."

Въпреки че Бъфет е известен с това, че купува акции не просто евтино, а понякога дори под балансовата стойност, той никога не прави това в ущърб на качеството на придобития бизнес. „Каквото и да купувам: било то чорапи или акции, аз предпочитам качествени неща."

Една от причините за такъв задълбочен подход към анализа на качеството на бизнеса е дългият период на притежание. Бъфет купува много акции на принципа "веднъж – завинаги", а с годините дори най-малките "дизайнерски недостатъци" в едно предприятие могат да се превърнат в сериозни проблеми.

В очакване на голям „улов“ – качествен бизнес на добра цена, Бъфет е готов и винаги пази парите си във валута. Благодарение на този подход, когато паникьосаните инвеститори разпродаваха акции по време на кризата през 2008-2009 гг., Berkshire Hathaway „грабна“ акции на General Electric и Goldman Sachs на невероятно ниски цени.

Между другото, сега в Berkshire „лежат“ около 145 млрд. USD. Много е вероятно, в момента Бъфет да изчаква своята нова „хапка“.

За да подбере правилно акциите, инвеститорът трябва да разработи свои собствени критерии за идентифициране на добрите компании и стриктно да се придържа към стратегията си.

Първоначално трябва да вземете предвид отраслите, с които сте запознати, след което можете да обърнете внимание на репутацията на продукта или услугата, стойността на марката и т.н. Също така обективен критерий ще бъде минималният размер на пазарната капитализация или нивото на задлъжнялост. Крайната цел на подобна дейност е да се намери качествен бизнес на добра цена.

Не забравяйте, че цената, която плащате за акция, и стойността, която получавате, са две различни неща. Успешните инвеститори знаят разликата …

„Любимият ми период на владеене на акции е завинаги.“

Колко дълго време си струва да държите ценните книжа във вашия портфейл? Трябва ли да продавате сега или да изчакате по-високи котировки? За себе си Бъфет е намерил недвусмислен отговор на тези въпроси: според него, ако не сте готови да притежавате акциите на определена компания в продължение на 10 години, тогава не си струва да ги притежавате дори за 10 минути.

Разбира се, има и изключения: ако една компания е променила напълно неефективно стратегията си, нейните продукти са остарели и ръководството е престанало да отговаря на високите критерии – по-добре е да се отървете от такива ценни книжа навреме. Във всички останали случаи прекомерният страх или алчност, страхът от пропускане на печалба, който кара инвеститора да продаде акции на дъното или да купи на върха, трябва да бъдат изключени.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2021
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031