Предишна статия
Следваща статия
Горещи новини

27/01/21

"Гергана Николаева: Винаги трябва да помним от къде сме тръгнали, през какво сме минали и кой е бил до нас"

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Гергана Николаева – мецосопран, завършила е оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Занимава се с менажиране на музиканти, а в момента работи върху албума си в стил електро-поп-класик „Ветровете на любовта”.

Началото или какво Ви провокира да се занимавате с музика?

Израснала съм с музика. Десет години от моето детство минаха в детския радиохор на БНР с диригент акад. Христо Недялков. Това бяха години, в които се научих на дисциплина, отговорност и трудолюбие.

След като завърших гимназия и за миг не се поколебах – продължих образованието си в същата насока. Много години работих с една от най-добрите български прими – Александрина Милчева. Всъщност винаги съм живяла с много музика. Имах моменти, в които съм се опитвала да се откажа. Преди няколко години отворих нощно заведение за джаз музика в центъра на София, всяка вечер свиреха и пееха най-добрите ни музиканти. Имах добра сцена и страхотен звук. Атмосферата беше незабравима. Но операта ми липсваше. И тогава за пореден път установих, че каквото и да правя, не мога да живея без да пея. Беше минала една година, в която нямах време да поддържам гласа си, но страстта ми към пеенето ме тласна да се явя на един конкурс за Барокова музика в Ерколано, Италия – Ritorna Vincitor. Само с две седмици подготовка и заради нестихващата любов към музиката аз станах финалист. Тогава разбрах, че никога не трябва да спирам да пея! Това ме прави щастлива.

Пътят към върха и как да се задържим на него?

Пътят към всеки един връх е много дълъг и доста изморителен. Независимо накъде е тръгнал, човек трябва да се въоръжи с много търпение и нестихващо желание. Много е важно да имаме набелязана цел и усърдно да работим в посока на реализацията . Удовлетворението, което изпитваме, когато успеем да изкачим дори и малък, но желан връх, е огромно. Не трябва да забравяме обаче: винаги в основата на всичко, което правим, е да запазим и развиваме добродетелите, не само у нас, а и в хората, с които се срещаме в живота. Винаги трябва да помним от къде сме тръгнали, през какво сме минали и кой е бил до нас. Важно е да не спираме да си подаваме ръка, независимо къде се намираме.

Каузата, за която си струва ежедневната борба?

Всички каузи, свързани с добродетели като мир, любов, вяра, милосърдие, състрадание, уважение, заслужават голямото ни внимание и ежедневната ни работа, за да постигнем градация в различните посоки на живота ни.

Цената на успеха – каква е тя за Вас?

Да си успешен е изключително приятно, но това не бива да бъде на всяка цена. При мен всичко винаги се е случвало бавно и с много труд.

Усещам високата цена, когато имам много работа и нямам достатъчно време, за да бъда с най-любимото ми същество – дъщеря ми Джулиана.

Очакванията Ви в професионален план за 2015 г.?

Правя моята музика с голяма любов и се боря за нея, независимо от сложната и дори тежка ситуация, в която са поставени хората на изкуството в България. Работя по няколко доста интересни проекта. Единият стартира миналата година съвместно с композитора и продуцент Георги Красимиров – Герасим. Покрай една много красива песен, която направихме с Камен Воденичаров – „Дай ми ръка” (по текст на Иво Тицин и музика на Герасим), се роди и идеята за албум, в който да съчетаем модерно поп-звучене и фрагменти от най-слушаните класически мелодии и оперни арии. Целта ни е да направим този албум максимално достъпен и радиофоничен, приятен за слушане в различни среди – на път в колата, на компютъра в офиса или в къщи за релакс. Общото звучене е леко, ненатрапчиво и много красиво.

Другият ми важен проект е с една от най-близките ми приятелки Тони. От години искаме да изпеем нещо заедно. И сега дойде моментът. Избрахме най-красивото парче на Тони – „Всичко било е насън”. Музиката и текстът са на Миро и Галя от „Каризма”. Даваме му ново усещане с прекрасния аранжимент на Герасим. Гласовете ни с Тони са безкрайно различни и в това е най-големият чар. През изминалата година нашият дует участва в елитни събития, показвайки красотата на музиката в широка и разнообразна програма от времената на класиката до съвременния поп стил. За наша радост публиката възприема с отворени сетива и силна емоция този стилен и нежен синхрон между поп музика и опера.

Почивката – каква е пълноценната почивка за Вас?

За мен истинската почивка е не дългата, а наситената с незабравими емоции и спомени. Обичам да пътувам с любимите си хора и го правя често. Гърция и Италия са двете предпочитани дестинации. Тези две страни ме зареждат с много енергия. А в ежедневието си почивам, докато готвя. Разбира се, музиката също е и почивка, и хоби, и професия.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031