ООН: ПОЧТИ 500 МИЛИОНА ДУШИ ПО СВЕТА НЕ РАБОТЯТ ИЛИ СА НА НЕПЪЛНО РАБОТНО ВРЕМЕПредишна статия
Ан Идалго – испанката, която спечели доверието на парижаниСледваща статия
Горещи новини

23/11/20

БИЗНЕСЪТ Е ДЕПРЕСИРАН КАКТО НИКОГА ДОСЕГА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

От PwC отбелязват рекорден песимизъм сред ръководителите на компании.

Консултантско одиторската компания PwC публикува резултатите от ежегодното си „Проучване на ръководителите на най-големите компании в света“. Ако през миналата година 29% от анкетираните топ мениджъри прогнозираха забавяне на икономическия растеж, то през тази година те са – 53%, което е рекордно високо ниво.

Проучването, е проведено сред 1581 души от 83 държави, и бе представено на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Авторите на проучването отбелязват, че „в началото на новото десетилетие имаше рекорден ръст на песимистичните настроения сред лидерите на компаниите по отношение на перспективите за глобалната икономика … От 2012 г., когато започнахме да задаваме този въпрос, никога не е имало толкова много песимистични респонденти сред лидерите на компаниите“. За сравнение делът на участниците в проучването, които прогнозират увеличение на икономическия растеж, е намалял от 42% през 2019 г. на 22% през 2020 г.

Има особено много песимисти по отношение на растежа на глобалната икономика сред ръководителите на компании в Северна Америка, Западна Европа и Близкия изток: съответно 63%, 59% и 57% от анкетираните от тези региони прогнозират забавяне на глобалния икономически растеж през следващата година.

От PwC отбелязват, че през 2019 г. несигурността относно перспективите за икономически растеж не беше сред първите десет заплахи за бизнеса, заемайки 12-то място в класацията. Но през 2020 г. тази заплаха веднага попада на трето място, отстъпвайки на търговските конфликти (друг риск, на който мениджърите на компаниите започнаха да обръщат повече внимание) и прекомерните регулации, които неизменно водят класирането на заплахите за ръководителите на компании.

Респондентите също така изразяват нарастваща загриженост относно кибер заплахите, както и на изменението на климата и вредите, които се нанасят на околната среда.

Говорейки за това кои пазари на страните са най-привлекателни за растеж на бизнеса през следващите 12 месеца, интервюираните ръководители на компаниите отбелязват, че САЩ продължават да заемат първото място – 30% от анкетираните смятат този пазар за приоритетен за техните компании. Потенциала на пазара в Китай са отбелязали 29% от анкетираните.

През 2018 г. 59% от лидерите на китайските компании определят САЩ като един от трите приоритетни пазара за растеж на техните компании, докато през 2020 г. това е така само за 11% от респондентите. Австралия се възползва от загубата на атрактивност на пазара в САЩ: 45% от ръководителите на китайските компании сега смятат Австралия за основен пазар за растеж на бизнеса си; докато преди две години само 9% от лидерите са били на това мнение.

Страните, които през миналата година заеха третото, четвъртото и петото място в първите пет приоритетни пазари за растеж на бизнеса, запазиха своите места – Германия (13%), Индия (9%) и Великобритания (9%). PwC отбелязва добър резултат за Обединеното кралство, като се има предвид несигурността около излизането на тази страна от ЕС. Австралия е веднага след тези страни, чиито позиции се подобриха драстично поради повишената привлекателност на австралийския пазар за лидерите на китайските компании.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30