Милена Драгийска: Успяваме заедноПредишна статия
Почина ръководителят на Samsung Ли Кун-хиСледваща статия
Горещи новини

30/11/20

Бившият шеф на Uber Травис Каланик купува помещения в десетки градове за своите "облачни кухни" CloudKitchens

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Компаниите, свързани с Каланик, са похарчили над 130 милиона долара за тихото създаване на мини-империя от недвижими имоти, твърди вестник The Wall Street Journal (WSJ).

Съоснователят на Uber Травис Каланик е похарчил над 130 милиона долара за закупуване на недвижими имоти за своя стартъп CloudKitchens, пише WSJ, позовавайки се на базата данни за търговски недвижими имоти Reonomy. Изданието е установило, че компании, свързани с Каланик, са закупили над 40 имота в около 20 американски града.

CloudKitchens изгражда и наема помещения, и ги оборудва за ресторанти, които работят само за доставка. Бившият шеф на Uber купи помещения за "облачни кухни", включително Портланд, Лас Вегас, Нашвил, Маями и Ню Йорк, пише WSJ. Каланик планира да превърне бивши складове, автосервизи и магазини за мебели в кухни.

Например през май 2020 г. организации, свързани с CloudKitchens, са закупили ресторанти в Маями за 9,2 млн. долара, а през март – индустриална собственост в Ню Йорк за 6,6 млн. долара, установява вестникът.

За CloudKitchens и Каланик беше известно и преди, но медиите за първи път узнаха информацията за размера на недвижимите имоти на компанията и за парите, които стартъпът харчи за това. Поверителността на сделките с недвижимите имоти оставя в невидение конкурентите относно плановете за разширяване на компанията, пише WSJ. От компанията са отказали да дадат повече подробности за WSJ.

–     Травис Каланик се оттегли от поста изпълнителен директор на Uber през юни 2017 г. на фона на скандали около наблюдението и тормоза над шофьорите.

–     През март 2018 г. той купи контролния пакет акции в CloudKitchens за 150 милиона долара.

–     Каланик инвестира свои собствени 200 милиона долара в стартъпа от продажбата на акции на Uber, пише WSJ.

–     През 2018 г. CloudKitchens привлече 400 милиона долара от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Стартъпа беше оценен на 5 милиарда долара.

–     WSJ пише, че Каланик е получил заеми на стойност няколко милиона долара от Goldman Sachs за развитие на компанията.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30