LG СТАРТИРА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА 8K OLED И 8K NANOCELL ТЕЛЕВИЗОРИ В ЦЯЛ СВЯТПредишна статия
Следваща статия
Горещи новини

01/10/20

NOKIA Е ЛИДЕР В АКТУАЛИЗАЦИИТЕ НА СОФТУЕРА И СИГУРНОСТТА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
download (3)

• В класа на смартфоните до 350 лв. други водещи марки имат три пъти по малко актуализации до последната версия на Android. Nokia води с над 90% в съответните класове.
• Едва една четвърт от моделите поддържащи Android са актуализирани до последната версия на операционната сиситема.

Близо 96% от смартфоните Nokiа, продадени от третото тримесечие на 2018 насам, вече работят с Android Pie или имат подадени ъпдейти за Android Pie, което прави марката най-бързи в света в това отношение, се казва в последното изследване Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones на организацията Counterpoint Research.

Вярваме, че производителите на устройства трябва да инвестират повече усилия, за да предоставят редовни актуализации на софтуера и сигурността на своите потребители. С изключение на Nokia и Lenovo, представянето на другите марки е слабо. Потребителите започнаха да ползват смартфоните си по-дълго време. Те също така харчат малко по-големи суми, когато подменят своите устройства. Средното време, през което потребителите ползват един смартфон от високия клас, преди да купят ново устройство, постепенно се увеличава. На толкова разнообразни пазари като Китай, Европа и САЩ, това време доближава 30 месеца. Ясно е, че актуализирането на софтуера и сигурността е важно, за да се гарантира, че потребителите продължават да се радват на добро представяне и да имат сигурност през целия период на употреба. Производителите, които не успяват да вземат това предвид при планирането на сроковете за предлагане на поддръжка на своите устройства с актуализации, потенциално се провалят пред клиентите си.

Питър Ричардсън, директор научни изследвания, коментира доклада: „Актуализациите на операционната система и сигурността са аспект на смартфоните с Android, който получава сравнително малко внимание. При изследването на индустрията видяхме само няколко търговски марки, които се фокусират върху това. И може би защото производителите не говорят за това, информираността на потребителите също е ниска. В нашето изследване актуализациите не се появява сред десетте характеристики, които потребителите посочват, като най-важни."

“В резултат на това водещи смартфон производители не се фокусират върху гарантиране на редовни актуализации на операционната система и сигурността на смартфона, въпреки, че това е важно за продължителното и безопасно използване на смартфона. Много от ключовите характеристики на смартфона в това число издръжливостта на батерията, процесор, камера и памет са свързани с представянето на операционната система. Ние вярваме, че актуализациите са важни за цялостното потребителско изживяване и е вероятно и други да го признаят.“, добави Ричърдсън.

Тарун Патак, заместник директор също коментира резултатите: „Сред първите 10 производители на смартфони, почти 96% от смартфоните Nokia, продадени от Октомври 2018 г. насам, вече работят с Android Pie или имат готови актуализации към Android Pie. Samsung следва отблизо Nokia с 89% и Xiaomi с 84%. Xiaomi се справят с пускането на пазара на смартфони от средния ценови клас с последната версия на Android“ и добави още: „Има много фактори, които играят роля при издаването на актуализации на софтуера. Но някои марки полагат много повече усилия за намаляване на времето от старта на най-новата версия на Android до подготвяне на актуализацията на всичките си смартфони. Само няколко марки се ангажират, че техните смартфони винаги работят с най-новата версия. Nokia беше най-бързата марка при подаването на най-новите актуализации на софтуера, покриващи 94% от портфолиото им в рамките на година след старта на най-новата версия на Android.“

Според анализаторът Абхилаш Кумар, „Устройствата с висока цена често се актуализират първи, но наличието на най-новия софтуер е толкова важно за продуктите от средния и ниския ценови клас, колкото и за водещите устройства. Следователно ние разгледахме ефективността на производителите при актуализиране на софтуер във всички ценови категории. Чрез този анализ Nokia отново се откроява, тъй като най-вероятно марката бързо ще актуализира пълното си портфолио. Xiaomi и Lenovo също се нареждат високо по този показател. Марки като Alcatel и Tecno са изоставащи. Това е така, защото тези марки имат широко портфолио от устройства в сегмента под 350 лв., а жизненият цикъл на техните модели обикновено е кратък. Техните продукти често преминават от стартиране до края на живота си само за шест месеца, което означава, че имат по-малко стимули да предоставят дългосрочни актуализации.“

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031