Българските геймъри вече могат да играят на ноутбуци с най-новите шестядрени Intel процесориПредишна статия
CYBERCON 2018Следваща статия
Горещи новини

24/05/19

СВЕТОВНОИЗВЕСТНАТА БЛОГЪРКА БЕА ДЖОНСЪН С ЛЕКЦИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
photo credit JohnNeed.co.uk (4)

Със своята уникална концепция – 5R, Беа генерира само половин килограм боклук годишно.

Световноизвестната блогърка Беа Джонсън от „Zero Waste Home“ изнесе лекция в София пред почитателите на идеята за живот с нулеви отпадъци. В препълнената зала на Бетахаус популярната природозащитничка обясни как домакинството й генерира само половин килограм боклук годишно. Гостуването бе по покана на екологичното сдружение „За Земята“ и Campfire.

По време на събитието се дискутира как всеки може да изхвърля по-малко отпадъци и така да намали вредите върху природата, а респективно и върху себе си. Концепцията на блогърката се нарича 5R – Refuse (отказване), Reduce (намаляване) , Reuse (повторна употреба) , Recycle (рециклиране), Rot (компостиране).

Беа, която идва от САЩ е вдъхновена от световното движение “Zero Waste”, чието представителство за Европа е “Zero Waste – Europe”, което в последно време се разраства и обединява все повече европейски общини и граждански организации за „Нулеви отпадъци“ с цел постепенното им премахване, като начин за подобряване на екологичната и икономическа устойчивост и обществената сплотеност. Еко сдружението „За Земята“ е българският член на движението.

Беа е родена във Франция през 1974г. Следва в САЩ, Сан Франциско, който се оказва най-активният град в борбата с отпадъците по това време. Кметът на града забранява използването на пластмасови чинии, чаши и прочие. Тя и нейното семейство са се отдали на идеята да живеят, без да произвеждат отпадъци. Природозащитничката твърди, че на година изхвърлят по половин килограм боклук. Чрез своя блог: "Zero Waste Home", https://zerowastehome.com/ Беа вдъхновява хиляди хора по света да живеят по-обикновено и да ограничат до минимум отпадъците си. Страстта и енергичността, с която споделя своя опит ѝдава заслужена публичност, като през 2011 г. е победител в надпреварата „The green awards“. Tя постоянно изнася лекции в университети, участва в конференции и семинари.

“Нулеви отпадъци” е стратегия, комбинираща общностни практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, компостиране, с индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките.

„Нулеви отпадъци“ означава културна промяна, обществено участие, предотвратяване на отпадъците, отговорността на промишлеността, разделно събиране и намаляване на остатъчните отпадъци.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Новини на български

Facebook

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031