ПРОДУКТИТЕ НА LENOVO, ПРЕДСТАВЕНИ НА CES 2019, СА СЪЗДАДЕНИ, ЗА ДА ОТКЛЮЧАТ ПОТЕНЦИАЛА ВИПредишна статия
КОНКУРСЪТ БАНЯ НА ГОДИНАТА ПРИЕМА ПОСЛЕДНИ ПРОЕКТИ ЗА УЧАСТИЕ ДО 28 ЯНУАРИСледваща статия
Горещи новини

27/06/19

„НОВ ТЕАТЪР – НДК“ СЪС СИЛЕН СТАРТ НА 2019-ТА ГОДИНА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
2_Nov Teatur - NDK

* Започва  „Януари“ – Фестивал на българската драматургия”

** Премиера за София на първия моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова – „Променяне“ 

„Нов театър – НДК“ започва 2019-та година с богата и интересна театрална програма. От 11-ти януари до края на месеца ще се проведе третото издание на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия”. Всяка година той събира под един покрив някои от най-обичаните от публиката представления от български автори. „Нов театър – НДК“ е приемна сцена за София и на първия в кариерата на Йоана Буковска-Давидова моноспектакъл – „Променяне“, който може да бъде гледан на 9-ти и 10-ти януари. „Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.

На официална пресконференция директорът на „Нов театър – НДК“ – режисьорът Бойко Илиев представи програмата на фестивала „Януари“, а актрисата Йоана Буковска-Давидова и част от екипа й разказаха за моноспектакъла „Променяне“. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, а сред участниците бяха: Гергана Димитрова – режисьор на „Променяне“ и на „Дом за овце и сънища“ (от програмата на фестивала), Александър Гълъбов – собственик на AVR1, който отговаря за добавената реалност в моноспектакъла, както и Момчил Алексиев и Никола Налбантов – сценография, видео и 3D Mapping.

Фестивалът „Януари“ е замислен като форум за изява на театрални продукции, създадени по български драматурзи – класици или наши съвременници. „Такъв формат сред съществуващите у нас фестивали няма, което – като се прибави и факта, че София няма своя театрален фестивал, в който да се представя българската драматургия – обяснява защо „Януари" има огромен потенциал за развитие и за влияние върху театралния живот у нас.“, подчертава Бойко Илиев, директор на „Нов театър – НДК“, който по време на пресконференцията изтъкна, че българската драматургия има нужда от подкрепа.

Един от акцентите на Фестивала ще бъде „Антихрист“ по Емилиян Станев с участието на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Елена Петрова и Ники Сотиров. Драматизация и режисура – Бойко Илиев. В програмата са включени също: „Поручик Бенц“ по Димитър Димов, „В часа на синята мъгла“ по писмата на Пейо Яворов, „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев, „Лалугер“ и „Пилето, което казва „Ку“ с автор Александър Урумов, „Пикльото“ на Калин Илиев, „Страсти Илиеви“ на Димо Дешев и др.

„Януари“ е най-българският месец, по думите на проницателният Йордан Радичков от едноименното негово произведение. Затова този наш обичан класик е  обявен за патрон на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия" (със съгласието и на неговия син). Той се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд "13 века България".

Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че свободни пространства за театър трудно се намират. Самата Йоана сподели, че за нея като свободен актьор с частен проект, събрала екип, е било огромен проблем да намери сцена, на която да го играе: „Нов театър – НДК“  се оказа единствената сцена, на която можеш да дойдеш като артист с проект, която ще те приеме и единственото пространство, което имаше технологичните възможности, за да постигнем това, което търсим.“

„Променяне“ е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана – е Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Този „спектакъл – споделяне“ е едно съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището „Актриса”.

„Променяне“ е среща между традиционния театър и новите технологии. За спектакъла е създадено специално мобилно приложение. С него през личните си смартфони зрителите, който желаят, могат да общуват със сцената в определени моменти от спектакъла. „Добавената реалност с различни анимации и 3D елементи създават цялостен дигитален пейзаж, който надгражда преживяването за зрителите.“ обясни Александър Гълъбов от AVR1.

Моноспектакълът на Йоана Буковска-Давидова е и първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение. „Моето лично предизвикателство е да съм в театъра, докато имам съзнанието за  киното. Затова казвам, че спектакълът е хибрид между театър и кино, експериментален е не само заради новите технологии, това е един друг вид присъствие на сцената и това е моето лично творческо променяне.“

Проектът „Променяне“ е част  от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България – Н. Пр. Луиз Бергхолм.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930