ОСРАМ ОТКРИ НОВ ЗАВОД В БЪЛГАРИЯПредишна статия
МАРИЯ СИЛВЕСТЪР РАЗКРИ ТАЙНИТЕ НА АРОМАТНОТО КАФЕ ЕСПРЕСО НА GLORIA JEAN’S COFFEESСледваща статия
Горещи новини
  • Блокираният гняв. Какво стана на 14 декември 1989 г. Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях [...]
  • Роден е НострадамусНострадамус е роден на 14 или 21 декември 1503 г. в малък провинциален град във Франция (Saint-Rémy-de-Provence). Мишел дьо Нострадам е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми (Reynière [...]
  • Борисов щял да иска карт бланш от Конституционния съд за т. нар. независим прокурор Министерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава "Свободна Европа", чиито източници в правителството са [...]

14/12/19

МЕЖДУНАРОДЕН БИРЕН СОМЕЛИЕР НИ СЪВЕТВА КАК ДА КОМБИНИРАМЕ ПИВОТО С ХРАНА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Бирата на  фокус - Ивана Радомирова, Владимир Иванов(СПБ), Хавиер Галобарт

70% от българите оценяват много високо пивото като продуктова категория.

Как хармонично да комбинираме бира и храна според специфичните характеристики на пивото и как да го съчетаваме с балансирания и здравословен начин на живот  показаха на изискано събитие в Гранд хотел „София“ сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и диетологът и експерт по здравословно хранене д-р Райна Стоянова.

Домакин на специалната гурме вечер беше Съюзът на пивоварите в България, а повод за нея е все по-силният интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена култура. Инициативата е част от информационната кампания на СПБ, която тази година е под надслов „Бирата на фокус“.

Пристигнал специално от Испания, международният гуру на бирени дегустации предразположи гостите да се оставят изцяло на своите сетива  при  отпиването на бирата в прекрасна компания. Преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят създаде у всички усещане за хармония и удоволствие от питието. Съчетаването на ястията с пиво беше постигнато на базата на близък привкус или търсен контраст, което даде възможност за неочаквано, но перфектно вкусово изживяване.

Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, обърна внимание на факта, че за разлика от други питиета, когато опитваме пиво, трябва да направим голяма глътка, за да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, характерна е карамелената или кафена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.

По време на вечерята бяха сервирани различни марки светло, пшенично, червено и тъмно пиво. Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.

„Комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси“, обясни и специалистът по хранене – д-р Р. Стоянова.

Диетологът сподели, че личното й предпочитание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Тя припомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото “бирено коремче“ идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, вайс пивото съдържа 45,  червеното – 51 калории, а безалкохолното едва 18.

Д-р Стоянова допълни, че според редица изследвания пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство. Ето защо при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.

Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите ѝ също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие.

„Тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура. Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията.“ Това заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Тя обясни, че според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението й за социалния живот и общуване на хората.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031