ЧЕТИРИ ПРЕМИЕРИ НА OPEL НА АВТОМОБИЛЕН САЛОН СОФИЯ 2017Предишна статия
ИЗЯВЕНИ СПОРТИСТИ И ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ПОДКРЕПИХА КАМПАНИЯТА НА KWIAT ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕСледваща статия
Горещи новини

13/07/20

КОНКУРСЪТ "ЕКООБЩИНА" НАГРАДИ ОБЩИНИТЕ С НАЙ-ДОБРИ ПРАКТИКИ В ОБЛАСТТА НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
George Bojkov Photography

Н.Пр. Ерик Льобедел: ЕКООБЩИНА представлява платформа за френско-българско сътрудничество и подчертава същественото значение на общините в този контекст“

На официална церемония снощи, бяха наградени общините лауреати във второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от посолството на Република Франция в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Нено Димов, министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

Н. Пр. Ерик Льобедел благодари на министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепата. „Можем да споделим задоволството си от отличното партньорство, което изградихме. Този конкурс илюстрира отличното ниво на българо-френските двустранни отношения, откроени с посещението на президента Еманюел Макрон в България през месец август тази година, както и добрите  практики на българските общини в областта на устойчивото развитие“, каза той в обръщението си пред гостите.

В конкурса участие взеха 37 общини, които подадоха повече от 50 кандидатури в четирите категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2017 са:

Категория „Устойчиво управление на водите“

  • Община Драгоман – победител в категорията с население под 10 000 жители
  • Община Павликени – победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците“

  • Община Златоград – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Столична община – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите“

  • Община Смядово – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Община Габрово – победител в категорията с население над 40 000 жители

Категория „Устойчива мобилност“

  • Община Самоков – победител в категорията с население под 40 000 жители
  • Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

Лауреатите бяха наградени от официалните лица, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2017. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

„Голяма част от политиката, която правим на национално ниво се провежда и достига до гражданите именно през местните власти. Затова опитът, който общините могат да придобият при сътрудничество с една страна, като Франция, е безценен. Благодарим на всички участници в „ЕКООБЩИНА“ и заявяваме, че вероятно ще продължим да партнираме на Посолството на Франция в тази инициатива“, каза министър Нено Димов в обръщението си към гостите на церемонията.

През годините подходът ни по отношение на опазването на околната среда се променяше към по-добро. Вече търсим заместването на едно превозно средство с алтернативен начин на предвижване, както и подобряване на околната среда, чрез изграждане на паркове и детски площадки, и разширяване на зелените площи. Радвам се, че благодарение на конкурса „ЕКООБЩИНА“ можем не просто да отличим конкретни общини, които са подобрили качеството на живот на своите жители, но и да покажем отношение към околната среда“, каза по повод конкурс „ЕКООБЩИТА“ зам.-министър Николова.

И тази година компаниите „Рено Нисан“ България,  Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България, „Софийска вода“ АД, част от „Веолия“ спонсорираха конкурса. С този ангажимент те декларираха подкрепата си за устойчивото развитие и добрите практики на местната власт.

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ ще се проведе и през следващата 2018 година. Организаторите от Френското посолство предвиждат въвеждането на нови категории, които да оценят дейностите за подобряване начина на живот на хората в градовете и насърчаването на спорта за всички.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031