ХОРАТА, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ ТЕХНОЛОГИИ, СЕ ЧУВСТВАТ С 11 ГОДИНИ ПО-МЛАДИПредишна статия
ИКЕА ИНВЕСТИРА 200 МИЛИОНА ЕВРО, ЗА ДА УСКОРИ ДЕЙСТВИЯТА СИ ПО ПОЛОЖИТЕЛНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КЛИМАТА ДО 2030Следваща статия
Горещи новини

10/12/19

КАК ДА ОПАЗИМ ДЕЦАТА СИ В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Kids safety

Доверявайте се, но проверявайте: приложения помагат на родителите да опазят децата си от заплахите в интернет.

Кога да предостави на децата си независимост е една от най-големите дилеми, с които съвременният родител се сблъсква. От контакт с чужди хора до кибертормоз от познати, родителите трябва да се чувстват сигурни, че децата им ще останат в безопасност в интернет. Ново глобално проучване на Kaspersky показва, че когато става въпрос за онлайн сигурност, някои родители предпочитат максималната степен на безопасност, пред това да се доверят на преценката на детето си.

81% от родителите са съгласни, че имат поне частична отговорност за обучението на децата по интернет безопасност. Въпреки това мнозинството:
– (58%) от родителите са прекарали по-малко от 30 минути в разговори с децата си за интернет опасностите през цялото им детство.
– 67% от родителите казват, че децата им са наясно с онлайн рисковете
– 50% от родителите ръчно проверяват устройствата на децата си, като преглеждат историята
– Родителите използват „цифрови наказания“ – ограничават достъпа на децата до интернет
– 52% ограничават времето за ползване на електронни устройства
– 30% въвеждат ограничения на домашната безжична мрежа
– Пристрастяването към интернет е сред най-често срещаните проблеми

Във времена, когато деца на възраст между 7 и 12 години имат достъп до много от услугите, които техните родители използват, като уебсайтове за стрийминг на видео или други цифрови услуги, съществуват безброй онлайн заплахи и рискове, които могат да повлияят на отношението на децата към интернет. Много родители са наясно с това и имат желание да общуват с децата си, за да избегнат възможните опасности.

Има доказателства, че разговорите, които някои съвременни родители водят с децата си, за това как те да останат в безопасност докато сърфират в интернет, са ефективни. Затова две трети (67%) от родителите поне донякъде са съгласни, че децата им са напълно наясно с онлайн рисковете. Въпреки това, в допълнение към тези смислени разговори, родителите могат да бъдат принудени да предприемат по-активен подход, за да разберат какво правят децата им онлайн. Например половината (50%) ръчно проверяват устройствата на децата си – като например преглед на историята на браузъра. Това може да се дължи на предходен опит с деца, които са крили интернет активностите си в миналото или не са се съобразявали със съветите на възрастните. Някой родители използват техниката на „цифровите наказания“ като забраняват на децата си достъп до интернет, ако се държат лошо. Половината (52%) от родителите поставят ограничения за времето, което децата прекарват на своите електронни устройства и така контролират достъпа им до интернет. Почти 30% от родителите използват вътрешен контрол, подобен на онзи, които се вгражда във видео игрите, за да предпазят децата си. Също толкова, 30% използват за тази цел настройките на домашната безжична мрежа, за да прекъснат интернет достъпа на децата си за определен период от време.

„Тъй като почти всяко дете вече има достъп до свързано с интернет устройство, има вероятност да се сблъска с неподходящо съдържание или да бъде засегнато от онлайн заплахи – като груминг (сприятеляване с цел сексуална експлоатация) или кражба на самоличност. Нашите изследвания показват, че родителите са разбираемо предпазливи, че разговорите и съветите в семейството може да не са винаги достатъчни, за да се гарантира, че децата им оценяват потенциалните рискове от сърфиране в интернет. Много родители също използват приложения за контрол на съдържанието и времето, прекарано в интернет. Насърчаваме родителите да оставят на страна предположенията, които могат да имат за онлайн навиците на децата си, и да проведат откровен разговор с тях за необходимостта да контролират онлайн активността си и да подобрят сигурността си, тъй като те могат без да искат да попаднат на вредно съдържание в интернет", съветва Богдан Писмиченко, директор за Румъния, България и Молдова в Kaspersky.

За да помогне на родителите да защитят децата и останалата част от семейството си от онлайн заплахите, Kaspersky препоръчва:

• Въведете автоматично блокиране на устройството, за да можете да контролирате времето, което детето ви прекарва на своя компютър, смартфон или таблет. Този подход също пречи на децата да прекарват цялото си свободно време пред екрана. Можете да зададете времето, което смятате за приемливо.
• Социалните медии са част от личното пространство на детето, така че наблюдението на поведението им онлайн може да се възприема като нахлуване в личния живот – особено в случая с по-големите деца. Просто поискайте да участвате, за да можете да придобиете по-добро разбиране на техните интереси и да установите по-близки отношения.
• Децата рядко обичат да говорят за съдържанието си в социалните мрежи с родителите си. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да обсъдите употребата им, без да критикувате или да оказвате натиск, и да предлагате съвети как да внимават при създаване на нови приятели или контакти онлайн.
• Като се абонират за Kaspersky Security Cloud, родителите могат да използват голям спектър от инструменти за защита на цялото семейство онлайн. Услугата включва Kaspersky Safe Kids – която e създадена точно, за да предпази децата при употребата на интернет и да защити личните им данни.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031