БЪЛГАРСКО ПРИЛОЖЕНИЕ СВЪРЗВА, ТЪРСЕЩИ РАБОТА С РАБОТОДАТЕЛИ, ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ЧАТПредишна статия
ПРОГРАМА Следваща статия
Горещи новини

24/05/19

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ЖЕНИТЕ В ТЕХНОЛОГИЧНИЯ СЕКТОР

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Tek Experts_Roundtable Session_2

Дискусия събра представители на правителството, академичната общност, неправителствени организации на жени в ИТ сферата, както и други професионални асоциации.

Глобалният доставчик на ИТ услуги Тек Експъртс бе инициатор на кръгла маса за жените в технологичния сектор. В по-малка или по-голяма степен навсякъде по света, жените не са достатъчно представени в тази индустрия и независимо от това, че България се справя най-добре от страните в ЕС по този показател, има още дълъг път до постигането на баланс по този показател. Компанията домакин на кръглата маса цели да насочи вниманието и да идентифицира конкретните фактори, които водят до неравенство на половете, както и да дискутира предизвикателствата, които жените в технологичната индустрия трябва да преодоляват и да се допита до гледната точка на експерти относно препоръки за стратегически мерки за подобряване на ситуацията.

През февруари 2019 г., Тек Експъртс проведе международно проучване с намерението да даде гласност на позицията на жените в ИТ сектора в пет държави, където компанията оперира – България, Нигерия, Коста Рика, САЩ и Виетнам. У нас, над 590 дами са се включили в допитването, което покрива няколко области – образование и избор на кариерен път, достъп до свободни позиции в технологичната сфера, процеса на подбор, вътрешнофирмените обучения и менторството, както и лидерството и възможността за заемане на ръководни роли. Компанията за изнесена софтуерна и техническа поддръжка има в екипа си около 30% жени, а дамите на мениджърски позиции са цели 40%. Това е резултат от устойчивите политики за включване и баланс на половете в екипа.

Според представените данни относно образованието и избора на кариерен път, 81% от участвалите в анкетата смятат, че училищата трябва да полагат повече усилия за привличането на жени в дисциплини, свързани с технологиите. По отношение на достъпа до позиции в ИТ сектора, над половината от респондентите (54%) са съгласни, че е важно жените да бъдат равна част от индустрията, тъй като те дават различен подход към решаването на проблемите. По темата за процеса на подбор, 47% са на мнение, че присъствието на повече жени на интервютата би имало позитивен ефект върху цялостния баланс на половете в тази индустрия. Също така, 32% от участвалите в анкетата смятат, че не получават равни възможности за кариерно развитие спрямо мъжете. Що се касае до лидерството, 83% от дамите, взели участие в допитването, са съгласни, че е особено важно да има изявени жени лидери във всяка технологична организация.

Специален гост на събитието бе Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, който произнесе приветствие от името на Мария Габриел, Европейски комисар Цифрова икономика и цифрово общество.

Сред останалите участници днешната кръгла маса бяха Ирина Иванова, началник на отдел „Равни възможности, антидискриминация и социални помощи" към Министерство на труда и социалната политика, проф. д.т.н. инж. Илиана Маринова, ръководител катедра „Електрически апарати“ в Технически университет София, проф. Румяна Стоилова, съосновател и член на борда на Български център за жените в технологиите (БЦЖТ), Габриела Николова, координатор на БЦЖТ, София Лятева, съорганизатор на Google Developers Group Sofia и общността Women Techmakers Sofia, Детелина Смилкова, председател на УС на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Надежда Томова, председател на сертификационния съвет към БАУХ, Цецка Караджова, президент и председател на УС на Мрежата на жените професионалисти – София (PWN Sofia) и Светла Манолова, съпрезидент на PWN Sofia. Модератор на дискусията беше д-р Анна-Мари Виламовска, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация.

От страна на Тек Експъртс, в кръглата маса се включиха Даниела Ганчева, изпълнителен ръководител операции, Лиляна Китипова-Димова, ръководител технически отдел, Яна Бачовска, ръководител екип и Мишел Георгиева, старши софтуерен инженер.

„Насърчаването на баланса между работа и личен живот помага на компанията ни да привлече и задържи таланти и това е особено важно за жените. Наличието на полово балансирана работна среда и екип има множество предимства – по-добри финансови резултати, повече продажби, по-добро обслужване и по-добро преживяване за клиентите“, каза Даниела Ганчева по време на дискусията.

Въз основа на пълните данни от проведеното проучване, Тек Експъртс подготвя доклад за жените в технологичния сектор, който ще бъде публикуван през април тази година.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Новини на български

Facebook

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031