КЛАСАЦИЯ НА ДЕЛОЙТ ЗА 2020: Предишна статия
ТОП 100 НАМАЛЕНИ ПРОДУКТА ПО СЛУЧАЙ 100-ТНИЯ LIDL МАГАЗИН В СТРАНАТАСледваща статия
Горещи новини

01/10/20

БРИТАНСКАТА ТЪКАННА БАНКА CELLS4LIFE С ДВЕ НОВИ УСЛУГИ ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
1

Британската тъканна банка Cells4Life пусна две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете. Това обяви на пресконференция в България Уейн Чанън, генерален директор на компанията. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Те са одобрени от Human Tissue Authority (Агенцията за Човешки Тъкани) във Великобритания и от началото на януари са пуснати на пазара. Предстои да бъдат одобрени и лицензирани и в България, каза Даниела Мирчева, управител на тъканна банка „Садаса 2007“, която е официален представител на британската компания Cells4Life у нас.

Стволовите клетки от двете нови технологии могат да бъдат използвани в много терапии, свързани с регенеративно лечение, обясни Д-р Лесли Ан Мартин, началник на научния отдел в Cells4Life. Тя допълни, че амнионната мембрана е много богата на стволови клетки. Те могат да помагат при кожни изгаряния, диабет, сърдечно-съдоби заболявания и за лечението на очите. С клетките от амниона могат да се създават органи за трансплантации чрез 3D принтирането, каза д-р Мартин. При плацентата се взимат проби и от хорионните въси. Клетките от тях могат да се използват при лечението на кръвоносни съдове, болестта на Крон, артрити и намаляването на инсулина при диабетиците, каза Д-р Лесли Ан Мартин.

„Всички родители, които ползват услугите на Cells4Life трябва да знаят, че законодателството във Великобритания забранява унищожаването на проби. Българите, които ни се доверят трябва да са спокойни, че след като стволовите клетки са изпратени в нашите лаборатории, те се пазят от закона и правителството на Великобритания“, обясни Уейн Чанън. Според него в момента това е най-сигурната държава в света за съхранение на стволови клетки. Компанията Cells4Life разделя пробите на порции и ги изпраща в различни свои лаборатории с цел сигурност. Тя има 3 лаборатории във Великобритания и 2 места за съхранение на стволовите клетки.

Клиентите в България сключват тристранен договор – с представителството, а именно тъканната банка „Садаса 2007“ и с британската Cells4Life за по-голяма сигурност на семействата. Офисите са в София, Пловдив и Варна.

Компанията Cells4Life е сертифицирана от Human Tissue Authority (Агенцията за Човешки Тъкани) във Великобритания и притежава неограничен лиценз (№11083), под ръководство на Human Tissue Quality and Safety for Human Application Regulations 2007 (Качество и сигурност за човешко приложение) за набавяне, тестване, обработка, разпределение и съхранение на човешка кръв и тъкан от пъпната връв. Тъканната банка разполага със сертификат от UK NEQAS (National External Quality Assessment Service / Национална Служба за Външна Оценка на Великобритания) за оптимална грижа за пациента чрез постановяване на подробна оценка на медицинската лаборатория, както и персоналът, работещ в нея. UK NEQAS гарантират проучването на Cells4life чрез надеждни и равностойни резултати, където и да са добити. Британската компания е призната от All Party Parliamentary Group (Parliamentary and Scientific Committee/ Парламентарен Научен комитет), който основно е фокусиран върху научните и технологични проблеми, предоставящи дългосрочна връзка между Парламента и Академичните среди във Великобритания. Cells4life има още сертификати за GLP (Good Laboratory Practice) – Международни и европейски стандарти за добра лабораторна практика и GMP (Good Manufacturing Practice) – Международни и европейски стандарти за добра производсвена практика. Тъканна банка „Садаса 2007“ ЕООД, като официален представител на Cells4Life за България, притежава лиценз от Изпълнителна Агенция по Трансплантации (сега Изпълнителна Агенция за Медицински надзор) за извършване на дейността.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031