VIVACOM Е ПРЕИЗБРАН В УПРАВЛЕНИЕТО НА АСОЦИАЦИЯТА НА ЕЗРОПЕЙСКИТЕ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИ ОПЕРАТОРИПредишна статия
ИКЕА И СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ДИЗАЙНЕР ВЪРДЖИЛ АБЛО ПРЕДСТАВИХА КОЛЕКЦИЯТА MARKERADСледваща статия
Горещи новини
  • Блокираният гняв. Какво стана на 14 декември 1989 г. Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях [...]
  • Роден е НострадамусНострадамус е роден на 14 или 21 декември 1503 г. в малък провинциален град във Франция (Saint-Rémy-de-Provence). Мишел дьо Нострадам е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми (Reynière [...]
  • Борисов щял да иска карт бланш от Конституционния съд за т. нар. независим прокурор Министерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава "Свободна Европа", чиито източници в правителството са [...]

14/12/19

АРХИТЕКТУРАТА ВЪЗДЕЙСТВА И СЪЗДАВА УСТОЙЧИВОСТ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Баня на годината 2019_семинар_арх. Цвета Томова_29.10.2019

Професиналисти говорят за важните предизвикателства в санитарните помещения в обществени пространства.

Търговските центрове, летищата, учебни и офисни сгради са пространства, в които ние хората се чувстваме обединени, но сме сами със своите мисли, цели и нужди. Чувството ни за принадлежност, комфорт, се определят от нашите ценности, възприятия и изисквания към организираност на пространството, общуване, естетика и хигиена. Съзнателно или подсъзнателно ние търсим благоразположение в тези места и обекти.
В санитарните помещения, които посещаваме, търсим функционалност, хигиена и естетика. Това, което съвременният човек оценява, е стойностно преживяване.

„Архитектурата въздейства много силно на хората на подсъзнателно ниво и отговорността на архитектите към създаването й е колосална.“ е твърдение на арх. Гергана Милушева, основател на иновативно студио за архитектура, проектиране и дизайн "Ситискейп", по време на семинар, проведен от организаторите на конкурса Баня на годината 2019, в края на октомври тази година.

Фокус на срещата бяха важните принципи в проектирането на санитарни помещения в обществени пространства. Участие по темата взеха арх. Александър Бояджиев от Ideal Standard, един от организаторите на конкурса Баня на годината, арх. Димчо Тилев – известен архитект и дългогодишен член на журито и арх. Цвета Томова – представител от екипа на студио „Ситискейп“. Те споделиха практики и решения в проектирането, които са важни за съвременните потребители.

За санитарните помещения в обществените пространства са важни 4 основни характеристики – функция, хигиена, устойчивост и естетика. Те са неразривно свързани. Дизайнът на обществените пространства започва от обозначението на тоалетната, за да се намира лесно от хората. Създаването на комфортна зоната за изчакване, предвиждане на осветление и неговото правилно насочване, планиране на складови пространства, минимизиране на допир до повърхности, използването на сензорни устройства, са важни теми, с които проектантът трябва да се съобразява като подбира продуктите на Ideal Standard в своя проект. Това са характеристики, които осигуряват функционалност и предпоставки за добра хигиена. Устойчивостта на санитарните помещения се свързва с влагоустойчивост и вандалоустойчивост. Тази характеристика е доста силно обвързана с естетиката на пространството. За да се постигне тя, е важен изборът на материал при облицовка на стени, използването на правилните подови настилки, използването на решения като вградени кошчета, минимизиране на малки пространства и фуги. Приоритетна задача на проектантът е да заложи предпоставка за по-лесна поддръжка, по-бавно амортизиране и най-вече да предостави решения за поддържане на хигиена и комфорт на хората.

На ценителите на стари сгради и изобщо отношението към детайла в архитектурата, арх. Димчо Тилев обръща внимание на това, че реконструкциите на стари сгради са голямо предизвикателство и изискват много творчество, професионално отношение към детайла, цялостно изпълнение на проекта и много постоянство.
Съхраняването на стари конструкции е важно да се прави с цел сградата да продължи своя живот със своя характер във времето. За да го постигне, проектантът може да съобрази функционалността на сградата и да реконструира така, че да отговаря на нуждите на хората и да бъде в унисон със съвремието. Това са съвети и препоръки, които са ценни за архитектите, но и важни за формиране на култура за възприятие на средата, в която живеем.

Арх. Александър Бояджиев, представител на организаторите на конкурса Баня на годината 2019 г. представи подбрани продуктови линии, които чрез иновативни технологии улесняват експлоатацията на хората в обществените тоалетни и подобряват поддръжката на продуктите, създават устойчивост, хигиена и естетика. Най-новите системи и технологии за санитарни помещения, подходящи за обществени пространства са ProSys – система за вграждане при сухо строителство. Те са създадени както за офиси и търговски обекти, така и за всякакви други помещения. Предимство при тях е пестене на вода около половин литър при всяко пускане. Иновациите, вложени в тази система, позволяват автоматични настройки и захранване на батерията при пускане на водата. Смесителят от ново поколение Intellimix е електронен смесител и дозатор за течен сапун в едно тяло. Арх. Бояджиев препоръчва смесителя за обществени пространства, защото може автоматично да се настройва и да бъде управляван чрез приложение. Новосъздадената гама писоари SPHERO™, с форма, предотвратяваща напръскване, е и с възможност за отдалечен контрол. Тя е многофункционална за обществени обекти. В нея е вграден хибриден режим, който позволява пестене на 4 л. на ден. Не на последно място бе представена иновативната система Aquablade, която осигурява до 75% повече хигиенични условия пред конвенционалните варианти, използвани в санитарните помещения. Със споделените примери и съвети, се засегна темата за екологията и как иновативните продукти, технологичните решения и „умния“ дизайн, не само облагородяват естетическото усещане, но са икономическо ефективни и еко съобразни.

Споделените практики в провежданите срещи от организаторите в рамките на конкурса Баня на годината, проектите, които се представят на страницата на конкурса https://thebathroom.bg/, публикуването на истории, мнения на професионалисти от медиите, обогатяват както архитекти и проектанти, така и инсталатори. Така организаторите на конкурса и членовете на журито приобщават все повече хора, които имат отношение към дизайна и функционалността на архитектурата.
„Конкурсът баня на годината създава общност от сходно мислещи хора и им дава възможност да общуват помежду си. Това помага на развитието на сектора ни общо. Всеки път, когато се обсъждат добри практики, на тях им се дава публичност. За малък или голям проект, това помага и развива сектора.“ потвърждава арх. Димчо Тилев.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031