ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ: ЗА ДА СИ УСПЕШЕН, РАБОТИ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ, И ЕЖЕДНЕВНО СЕ РАЗВИВАЙПредишна статия
НОВА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМАТА И ПРЕМЕСТВАЕМИТЕ ОБЕКТИ В СОФИЯСледваща статия
Горещи новини

09/12/19

УОРЪН БЪФЕТ В ДЕСЕТ ЦИТАТА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
warren-buffet

Така казва главата на Berkshire Hathaway.

Предлагаме на читателите да сравняват стратегиите си за приходи с правилата на най-успешните инвеститори в света. Първият от тях е Уорън Бъфет, чието състояние се оценява на 91,3 млрд. долара.

За професионалните инвеститори

Бен Греъм разказа преди 40 години история, която илюстрира как се държат самите инвестиционни специалисти. Петролен работник на прага на рая среща Свети Петър с лоша новина. „Ти си подходящ за заселване, – казва Св. Петър, – но, както виждаш, селото предназначено за петролната индустрия, е запълнено. Тебе няма къде да те настаня.” Помисляйки малко, работникът пита дали може да каже само четири думи на онези, които живеят тук. Това се сторило безобидно на Свети Петър и петролотърсачът, стискайки с ръце рупора, извикал: „В ада намериха нефт”. Портите на селото се отвориха и всички петролни работници се впуснаха в подземния свят. Впечатлен, Свети Петър кани петролотърсача да влезе и да се разпорежда с всички удобства.  Петролотърсачът се колебае. „Не, – най-накрая отговорил той. – Аз мисля, да отида с другите момчета. Може би в тези слухове има някаква доза истина”.

За успехите в бизнеса

Аз често имах чувството, че историите за неуспехите в бизнеса са много по-полезни за изучаване, отколкото бизнес успехите. В бизнес училищата е прието да се анализират именно успехите, но моят партньор Чарли Мънгър казва, че би искал да знае едно нещо – къде го очаква смъртта. За това, защото в никакъв случай да не се окаже на това място.

За бизнес проблемите

Ние с Чарли (бизнес партньорът му Чарли Мънгър) не знаем как да разрешаваме сложните бизнес проблеми. Единственото, което ние можем да направим, е да ги избягваме. Нашите успехи са свързани с факта, че ние сме се научили да преодоляваме малките трудности в бизнеса, а не с това, че ние можем да решаваме по-сложни проблеми.

За целта на инвеститора

Инвеститорът трябва да си постави една проста цел – да си купи на разумна цена дял от акционерния капитал на дружеството, чиято дейност му е ясна, и печалбите от която с голяма степен на вероятност ще се увеличи през следващите пет, десет, двадесет години. С течение на времето на пазара ще има много малко компании, които ще отговарят на тези изисквания. Ето защо, веднага щом инвеститорът открие компания с такива характеристики, той трябва да купи възможно най-много от нейните акции.

За най-лошата инвестиция в живота

Може би най-лошото решение, което съм взел в живота си е когато бях на 20 години, когато се опитах да отворя автосервиз. Аз загубих тогава 20% от капитала. Ако трябва да го преизчисля към днешния ден, то това ми струваше някъде около 800 милиона долара.

За рентабилността на бизнеса

Не бих закрил бизнес, доходността на който е под нормата, само,  за да се увеличи с няколко пункта общата рентабилност на компанията. Но аз намирам за неприемливо, дори и за изключително печеливши компании да инвестират в дружества, които с голяма вероятност в бъдеще така и ще доведат до загуби. Адам Смит не би се съгласил с първата позиция, а Карл Маркс – с втората. Златната среда – е единствената позиция, в която се чувствам комфортно.

За капитализма

Аз вярвам, че капитализмът е великолепен. Така мислех, и преди десет, и преди 20 години. Всички системи имат недостатъци и могат да възникнат злоупотреби. Но погледнете на това, какво се произведе в Израел за 50 години, за няколко стотин години в САЩ или за последните 30 години в развиващите се страни – капитализмът работи. Той има своите недостатъци и несъвършенства, но аз не знам по-добра система, и аз със сигурност не знам друга система, която може да създаде условия на живот, постигнати при капитализма.

За кредитния пазар

Нашето отвращение към кредитния пазар намали нашата рентабилност в продължение на много години. Но затова ние с Чарли спокойно спим. И двамата смятаме, че това е лудост – да рискувате това, което имате и от което имате нужда, за да получите това, от което нямате нужда. Ние се поддържаме към това мнение вече 50 години, когато всеки от нас управляваше инвестиционно партньорство за няколко приятели и роднини, които ни се довериха. Ние се придържаме към него и сега, когато около един милион партньори се присъединиха към нас в Berkshire Hathaway.

За криптовалутите

Относно криптовалутите мога да кажа почти уверено, че тях ги очаква лош край. Кога това ще се случи, или как, или още нещо друго там, аз не знам. Но ако мога да си купя петгодишна пут опция за всяка една от тях, аз с радост ще го направя. Но никога не инвестирам в къси позиции и десет цента.

За закупуването на фирми

Много по-добре е да си купите прекрасна компания на задоволителна цена, отколкото задоволителна компания на забележителна цена. Чарли осъзна това рано, аз се учих за това по-бавно. Но сега, когато купуваме компания или обикновени акции, ние търсим първокласен бизнес, съчетан с първокласни мениджъри.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031