ИЗКУШАВАЩИ НАГРАДИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ С ОЧИЛА KWIATПредишна статия
ЕЖЕГОДНИ ЗАГУБИ В РАЗМЕР НА 60 МИЛИАРДА ЕВРО В ЦЕЛИЯ ЕС ЗАРАДИ ФАЛШИФИЦИРАНЕ В 13 ОСНОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТРАДЪЛАСледваща статия
Горещи новини

24/05/19

ТОВА НЕ Е НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА . ТОВА Е НОВ СВЯТ.

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
usa

„В Япония считат за неприемливо решението на САЩ да налагат мита за вноса на стоманата и алуминия.” „Тереза ​​Мей изрази дълбокото си разочарование от неоснователното решение на САЩ да наложи данък върху металите.” „Европейският съюз оспори решението на САЩ да наложи мита върху металите за страните на общността в рамките на СТО, като призова всички останали да последват примера им.” „Правителството на Канада се обърна към Световната търговска организация във връзка с въвеждането от Вашингтон на вносни мита върху стоманата и алуминия.” Заглавията на икономическите новини повече от десетилетие не са звучали така войнствено, отколкото военните.

Както си спомняме, икономическата война на САЩ със света не се отнася само до пазара на метали. В края на януари, като „тестова стъпка”, американците въведоха мита върху вноса на слънчеви панели и перални машини. Има тежки битки за автомобилната индустрия – за всичко това сме чули.

Безмилостно се унищожават всички многостранни търговски споразумения. Това, което се случва сега със Северноамериканското споразумение за свободна търговия или NAFTA, на които всъщност се основаваше цялата икономика на северноамериканския континент, се нарича „подкопаване на основите”.

Освен това оттеглянето на САЩ от Joint Comprehensive Plan of Action (наричан още „ядрената сделка с Иран”) причинява, на първо място, удар върху икономиката на Европейския съюз. И на второ място, още повече разраства ускореният ръст на цените на петрола, за които САЩ, ставайки „добиваща” страна, всъщност днес много се интересуват.

Американците днес се държат много сурово и много цинично, и трябва да отдадем дължимото, че те имат основания за това. Защото, ако настоящите икономически тенденции продължат поне в средносрочна историческа перспектива, то американската икономика просто ще умре. И бившият бизнесмен Тръмп, който е работил в „реалния сектор” на икономиката, не може да не разбира това.

Просто сухи цифри.

Независимо от усилията, през изминалата 2017 година търговският дефицит на САЩ се е увеличил с 12,1 процента и достигна катастрофалната за САЩ цифра от 566 милиарда долара. Ако трябва да сме по-подробни, то американският износ възлиза на 2,3 трлн. долара, а вносът – 2,9 трилиона.

От дефицитните 566 милиарда долара, най-много се падат на Китай – 375,2 милиарда, на Европейския съюз – 151,4 милиарда, на Мексико – 71,1 милиарда и на Япония – 68,6 милиарда. И не само в разбирането на Тръмп и неговия екип, но и в съответствие с основните закони на икономиката, ако дадена страна внася повече отколкото изнася, то това не само подкопава икономическия растеж, но и възпрепятства появата на нови работни места, допълнителни доходи и данъчни постъпления. А също така води до намаляване на производствения сектор (увеличението на дефицита с повече от 12% – е много неприятна тенденция). И всъщност именно премахването на търговския дефицит беше основната част от избирателната програма на Тръмп заедно с намаляването на данъците и премахването на ограниченията за добива на полезни изкопаеми. Между другото, две от тези три „предизборни” обещания са вече изпълнени. Но с търговския дефицит американските власти започват да се борят точно сега.

Това означава, че „ерата на търговските войни и грабежи”, започнати от настоящите собственици на Белия дом, – не е „епизод” и не е случайно колебание на „пазарната икономика”.

Това са доста систематични, и освен това, съзнателни и принудителни дългосрочни стъпки на национално ориентирания „отбор на Тръмп”. Който, за разлика от предишните администрации, се кани егоистично да работи в интерес на националната икономика. А не „глобалистическите” финансови кръгове, които са решили задачите си за цялостно преустройство на света, включително и за сметка на собствения си американски народ, а не само на всички останали.

И ние трябва много ясно да разберем, че тези протекционистки мерки ще оцелеят и след президента Тръмп, те ще продължат дълго, ако не и завинаги. Мерките на „търговските ограничения” и другите санкции само ще нараства. Освен това, независимо от това как нашите напреднали икономисти се засмяха на стратегията за заместване на вноса, в САЩ тя официално стартира и е в разгара си. Тази програма се нарича Buy American and Hire American („Купувайте американско – наемайте американци”) и е одобрена през пролетта на 2017 година. Нейната цел и значение се състои в това, да се върнат в Съединените щати онези производства и работни места, които напуснаха страната в ерата на глобализацията в далечните 70-те и 80-те години.

Така че нека просто констатираме – това не е нова икономическа война. Това е нов свят, в който ще трябва да живеем. И всичките размисли за „законите на световните пазари”, всички опити за „вписването на националната икономика в международното разпределение” и всички други благоглупости в този нов свят са безсмислени.

Автор: Димитри Лекух, ria.ru

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Новини на български

Facebook

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031