МАДЛЕН АЛГАФАРИ: НЕКА ВСЕКИ МИНЕ ПО ПЪТЯ ОТ ДЕТЕ ДО ВЪЗРАСТЕН, БЕЗ ДА УБИВА ДЕТЕТО В СЕБЕ СИПредишна статия
БЪЛГАРСКИ ВЕЛОСИПЕДИ – НА ИЗЛОЖЕНИЕ В БУРГАССледваща статия
Горещи новини

27/05/18

ТАНЯ КОСЕВА-БОШОВА: ДОБРОТО ОБРАЗОВАНИЕ И СТИМУЛИРАЩАТА СРЕДА СА В ОСНОВАТА НА УСПЕХА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Boshova

Таня Косева-Бошова е председател на Сдружение „Дамски форум” и изпълнителен директор на Европейския търговски център.

Сдружение „Дамски форум” е сдружение с нестопанска цел, създадено с цел обмен на идеи, опит и информация между жени, утвърдени професионалисти, доказали се в своята професионална област. Членове на сдружението са 100 изтъкнати дами на високи управленски позиции и собственици на успешни бизнеси.

Има ли сблъсък между законите, традициите и обичаите в България по отношение на женското равноправие?

По традиция, в България жената е стожер на семейството, неговото сърце и душа. В същото време, дeлът на дамите в страната, които успешно управляват бизнес, е относително висок в сравнение с други развити общества, където жената много често се отдава на семейството и децата.

Интересният въпрос за нас днес е доколко успешните жени успяват да намерят добрия баланс между активния бизнес, семейството, децата и личното време. Дали „женското равноправие” не отиде твърде далеч, натоварвайки прекомерно работещите жени и доколко се оценяват „невидимите” домашни, съпружески и майчински ангажименти.

Съвременният мобилен и глобален свят позволява на жените да работят с гъвкаво работно време и място – немалко са дамите, които работят късно вечер след като са се погрижили за своите деца и семейство. Необходимо е още по-голямо разбиране и приемане на гъвкавите форми на работа, за да се запази здравословен баланс между работа, семейство и забавления.

Необходим ли е специален статут за защита на жените?

Не, жените нямат нужда от специален статут, а от равен шанс в бизнеса. Например, при интервюта за работа е важно процентът на дамите, поканени за интервю, да бъде равен на мъжете или поне значите-

лен – при самия избор е добре критериите да бъдат умения, познания, професионални и личностни качества, а не само качеството „жена”. Административно наложените квоти, които се дискутират в Европейския съюз, не са панацея за успеха на жените в бизнеса – важно е ние сами да не си поставяме „стъклен похлупак” и да се ограничаваме и спираме.

Инвестира ли българският бизнес в жените?

Не е необходима специална инвестиция в жените само на база пол. Жената в бизнеса има нужда от равен шанс за успех с мъжете, и от възможност за баланс между служебния живот и семейството и децата. Никоя жена не заслужава да е изправена пред такъв избор.

Какво практически прави „Дамски форум” за защита интересите на жените?

Съвременната жена няма нужда от специална защита на своите интереси, а от стимулиране, окуражаване, подкрепа.

Миналата година „Дамски форум” стартира Менторска Програма, вдъхновена от г-жа Муриел Антон, дългогодишен Главен изпълнителен директор на Водафон – Чехия. Програмата дава възможност на млади жени от бизнеса да анализират своя професионален и личностен разтеж в компанията на утвърдени и успешни жени мениджъри или собственици на бизнес. С други думи, ние искаме да помогнем на млади и търсещи жени да си помогнат сами.

Какво смятате, че трябва да се направи, за да се активизира ролята на жената от произвоството до управлението на бизнеса?

Добро образование и окуражаваща среда – това е основата на успеха в кариерата или в собствения бизнес. В съвремения глобален свят възможностите са навсякъде около нас – необходими са „широко отворени очи” и силно желание за успех, но винаги основата е доброто образование.

 

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

май 2018
П В С Ч П С Н
« апр    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031