PwC БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА КОНКУРС В ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ, ИЗУЧАВАЩИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛНОСТИПредишна статия
СОРОС ПРЕДРИЧА СЪДБАТА НА СССР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗСледваща статия
Горещи новини
  • Открит е Античният театър в ПловдивАнтичният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – [...]
  • Майкъл Кейн ще се снима в нов филм за „Оливър Туист”Сър Майкъл Кейн – една от живите легенди на британското кино и двукратен носител на "Оскар", ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист", съобщи Контактмюзик. Почитателите на [...]
  • Още за футболното хулиганство, Англия и България Текстът е препечатан от сайта "ТерминалНО". До днес, когато и където по света се спомене терминът "футболно хулиганство", първата страна, с която той се асоциира, безспорно е Великобритания.В това няма [...]

18/10/19

СДРУЖЕНИЕ „ЧЕК ПОЙНТ СОФИЯ“ РЕАЛИЗИРА УСПЕШНО МЛАДЕЖКИ ОБМЕН ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ +

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
IMG_4581

С Антон Боянов е председател на Сдружение „Чек Пойнт София“ – неправителствена организация, активно работеща за подобряване статуса на младежта в България. Основна цел на Сдружението е организиране и подпомагане на програми и кампании във връзка с развитието на младежта и спорта, както и насърчаване и стимулиране на младежките дейности. Повод на срещата е провелия се младежки обмен във Великобритания през месец януари 2019 г.
В края на 2018 година Сдружението спечели финансиране по проекта 2018-2-BG01-KA105-048201 „Създаване на възможности за интегриране на младите хора на пазара на труда“ по Програма „Еразъм+” 2014-2020, Ключова дейност 1 „Мобилност“, сектор „Младеж“.

В края на 2018-а година вашето Сдружение спечели международен проект „Създаване на възможности за интегриране на младите хора на пазара на труда“ по Програма „Еразъм+”. Разкажете ни какво представлява той и какви ще са участниците в него?
На първо място, бих искал да подчертая, че реализирането на проекта бе благодарение на програма „Еразъм+“, сектор „Младеж“, която е насочена изключително към предоставянето на помощ за осъществяването на младежки обмени. Именно в рамките на този сектор, имахме възможността да изпълним в края на месец януари 2019 г. младежки обмен в партньорство с чуждестранната организация London Mobility Company 2000, която беше отговорна за посрещането, престоя и неформалното обучение на групата от 25 младежи от България. Съвместното ни сътрудничество и изпълнение на този проект предостави възможност на младежите от България и 25 младежи от Великобритания да вземат участие в 8-дневен младежки обмен, който се проведе в Лондон. По време на младежкия обмен, с помощта на методите за неформално обучение, бяха идентифицирани най-често срещаните проблеми и предизвикателства, пред които младите хора се изправят при търсенето на работа, които в последствие ще бъдат ключов фактор в борбата с младежката безработица. Освен интеграцията на младежите от две различни държави, целта на проекта бе да се осъществи обмен на добри практики, на история на етноси и култура. На българските участници им бе много интересно с какво се занимават техните връстници, как се справят по време на обучение, какви интереси имат.

С какви занимания и дейности бяха ангажирани младежите по време на провелия се младежки обмен в Лондон?
По време на обмена участниците се запознаха под формата на неформално обучение с практични и интересни теми, с цел по-добрата им бъдеща реализация на пазара на труда. Те работиха в екипи и под формата на практически задачи изготвяха своите CV-та по Европейски образец, научиха изискванията за написването на мотивационно писмо и за попълването на Европейски езиков паспорт. Проведени бяха и работни сесии за кариерното им ориентиране и развитие, както и семинар на тема как да подобрят презентационните си умения. Интерес за тях представляваше и провелата се симулативна игра, в която те разбраха какво следва да бъде поведението им по време на интервю и какви потенциални въпроси биха задали бъдещите им работодатели. По този начин младежите придобиха нови умения и опит за личностното им, образователно и професионално развитие, както и реална преценка за собствените си възможности и кариерна ориентация.

Какви бяха резултатите, които се постигнаха след реализирането на младежкия обмен?
Тъй като обучението по време на обмена бе неформално, участниците подобриха своите ключови умения в няколко направления. На първо място, те подобриха комуникация си на английски език, тъй като той бе основен език за общуване по време на проекта. Придобиха и нови дигитални и презентационни умения – работа с техники и инструменти за намиране на работа, работа с електронни бази данни и др. Не на последно място, младежите подобриха уменията си за учене, своята автономност и лична инициатива, станаха по-самостоятелни при вземането на решения за тяхната бъдеща професионална реализация.

Каква беше емоцията на младежите, когато разбраха за пътуването и след завръщането им?
С голяма радост младежите приеха тази невероятна възможност. Особено щастливи бяха, когато разбраха, че ще пътуват извън България и ще опознаят нови приятели и места. По-голямата част от тях не бяха пътували никога извън страната и не бяха участвали в програми за обмен на добри практики досега. Те и техните родители са безкрайно удовлетворени от възможността, която им се предостави. Но най-ценното за тях бе запознанството им с останалите младежи от международния обмен и трайните приятелства, които създадоха.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само възгледите на автора и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031