PwC БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА КОНКУРС В ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ, ИЗУЧАВАЩИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛНОСТИПредишна статия
СОРОС ПРЕДРИЧА СЪДБАТА НА СССР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗСледваща статия
Горещи новини
  • Борис Джонсън иска избори догодина, пише "Таймс" Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън иска предсрочни избори във Великобритания през лятото на 2020 г. и вече събира средства, за да подготви торите за това, пише днес в. [...]
  • Полицията затвори завод за фалшиви Ferrari и LamborghiniПолицията в Бразилия разкри нелегален завод за фалшиви автомобили от марките Ferrari и Lamborghini, разположен в щата Санта Катарина. Органите на реда са действали след сигнал, подаден от италианските производители [...]
  • Ройтерс: Кристалина Георгиева може да оглави МВФГлавният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от : dariknews.bg [...]

17/07/19

СДРУЖЕНИЕ „ЧЕК ПОЙНТ СОФИЯ“ РЕАЛИЗИРА УСПЕШНО МЛАДЕЖКИ ОБМЕН ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ +

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
IMG_4581

С Антон Боянов е председател на Сдружение „Чек Пойнт София“ – неправителствена организация, активно работеща за подобряване статуса на младежта в България. Основна цел на Сдружението е организиране и подпомагане на програми и кампании във връзка с развитието на младежта и спорта, както и насърчаване и стимулиране на младежките дейности. Повод на срещата е провелия се младежки обмен във Великобритания през месец януари 2019 г.
В края на 2018 година Сдружението спечели финансиране по проекта 2018-2-BG01-KA105-048201 „Създаване на възможности за интегриране на младите хора на пазара на труда“ по Програма „Еразъм+” 2014-2020, Ключова дейност 1 „Мобилност“, сектор „Младеж“.

В края на 2018-а година вашето Сдружение спечели международен проект „Създаване на възможности за интегриране на младите хора на пазара на труда“ по Програма „Еразъм+”. Разкажете ни какво представлява той и какви ще са участниците в него?
На първо място, бих искал да подчертая, че реализирането на проекта бе благодарение на програма „Еразъм+“, сектор „Младеж“, която е насочена изключително към предоставянето на помощ за осъществяването на младежки обмени. Именно в рамките на този сектор, имахме възможността да изпълним в края на месец януари 2019 г. младежки обмен в партньорство с чуждестранната организация London Mobility Company 2000, която беше отговорна за посрещането, престоя и неформалното обучение на групата от 25 младежи от България. Съвместното ни сътрудничество и изпълнение на този проект предостави възможност на младежите от България и 25 младежи от Великобритания да вземат участие в 8-дневен младежки обмен, който се проведе в Лондон. По време на младежкия обмен, с помощта на методите за неформално обучение, бяха идентифицирани най-често срещаните проблеми и предизвикателства, пред които младите хора се изправят при търсенето на работа, които в последствие ще бъдат ключов фактор в борбата с младежката безработица. Освен интеграцията на младежите от две различни държави, целта на проекта бе да се осъществи обмен на добри практики, на история на етноси и култура. На българските участници им бе много интересно с какво се занимават техните връстници, как се справят по време на обучение, какви интереси имат.

С какви занимания и дейности бяха ангажирани младежите по време на провелия се младежки обмен в Лондон?
По време на обмена участниците се запознаха под формата на неформално обучение с практични и интересни теми, с цел по-добрата им бъдеща реализация на пазара на труда. Те работиха в екипи и под формата на практически задачи изготвяха своите CV-та по Европейски образец, научиха изискванията за написването на мотивационно писмо и за попълването на Европейски езиков паспорт. Проведени бяха и работни сесии за кариерното им ориентиране и развитие, както и семинар на тема как да подобрят презентационните си умения. Интерес за тях представляваше и провелата се симулативна игра, в която те разбраха какво следва да бъде поведението им по време на интервю и какви потенциални въпроси биха задали бъдещите им работодатели. По този начин младежите придобиха нови умения и опит за личностното им, образователно и професионално развитие, както и реална преценка за собствените си възможности и кариерна ориентация.

Какви бяха резултатите, които се постигнаха след реализирането на младежкия обмен?
Тъй като обучението по време на обмена бе неформално, участниците подобриха своите ключови умения в няколко направления. На първо място, те подобриха комуникация си на английски език, тъй като той бе основен език за общуване по време на проекта. Придобиха и нови дигитални и презентационни умения – работа с техники и инструменти за намиране на работа, работа с електронни бази данни и др. Не на последно място, младежите подобриха уменията си за учене, своята автономност и лична инициатива, станаха по-самостоятелни при вземането на решения за тяхната бъдеща професионална реализация.

Каква беше емоцията на младежите, когато разбраха за пътуването и след завръщането им?
С голяма радост младежите приеха тази невероятна възможност. Особено щастливи бяха, когато разбраха, че ще пътуват извън България и ще опознаят нови приятели и места. По-голямата част от тях не бяха пътували никога извън страната и не бяха участвали в програми за обмен на добри практики досега. Те и техните родители са безкрайно удовлетворени от възможността, която им се предостави. Но най-ценното за тях бе запознанството им с останалите младежи от международния обмен и трайните приятелства, които създадоха.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само възгледите на автора и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031