МАРК МОБИУСПредишна статия
ПРОЩАЛНИТЕ ДУМИ НА МАККЕЙН ПРЕДИ СМЪРТТА МУСледваща статия
Горещи новини

22/05/19

Сдружение „Обединени европейци“ осъществи проект на тема: „Възможности за развитие на младите хора на европейския трудов пазар“

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Erasmus+

В периода от 2 май до 1 септември 2018 г. Сдружение „Обединени европейци“ осъществи проект на тема: „Възможности за развитие на младите хора на европейския трудов пазар“, реализиран по Програма Еразъм+, договор № 2018-1-BG01-KA105-047758. Той бе с времева продължителност от 4 месеца – от 2 май до 1 септември 2018 г. В него взеха участие 30 младежа от България и 20 младежа от Великобритания, на възраст между 18 и 29 години, които тепърва навлизат на пазара на труда и изпитват затруднения с намирането на работа. Участниците осъществиха седем дневен младежки обмен в Лондон Великобритания, в периода 9-15 юли 2018 г., който имаше за цел да идентифицира най-често срещаните проблеми и предизвикателства, пред които се изправят младите хора на пазара на труда.

Проектът бе разработен въз основа на предварителните изследвания, които осъществи Сдружение „Обединени европейци“, относно зараждащата се необходимост от придобиването на нови умения и компетенции в младите хора за успешна интеграция на глобалния европейски трудов пазар. Все по-нарастващите изисквания към трудовите ресурси, като владеенето на чужди езици и задължителното притежаване на предприемачески умения, предопределиха тематиката на проекта и заложените в него цели.

Целта на проекта бе, посредством методите на неформално обучение, да запознае младежите с възможностите за успешната им реализация на пазара на труда и да развие в тях предприемаческата инициатива. Това стана възможно, след като всеки младеж идентифицира най-често срещаните проблеми и предизвикателства, пред които се изправя при търсенето на работа. Дефинирането на тези трудности бе предпоставка и ключов фактор за младежите в бъдещата им борба с младежката безработица.

Основните постигнати резултати от проекта са свързани с поставените в него цели и се изразяват в получаването на знания и умения в младежите в следните направления:

  • Развиване на предприемаческата инициатива на младежите.
  • Повишаване на мотивацията на участниците за изучаване на чужди езици и за учене през целия живот.
  • Усъвършенстване на езиковите умения на българските участници по английски език чрез въвеждане в реална езикова среда при осъществяването на обмена на младежите.
  • Придобиване на умения за изготвянето на CV, съставянето на мотивационно писмо, попълването на европейски езиков паспорт, поведението и езикът на тялото по време на интервю, умения за работа в екип и т.н.
  • Развиване на основни компетенции в рамките на дейностите по проекта, а именно: изграждане на отношения; комуникативност; лидерство; адаптивност и гъвкавост; управление на задачите; личностно развитие; взаимоотношения; управление на времето; умения за работа в екип; мотивация и ценности; инициативност; кооперативност; умения за слушане и задаване на въпроси; креативност и др.

Въздействието на проекта от реализирания младежки обмен насърчи преките бенефициенти да усъвършенстват своите умения, да ги надградят в професионален план и да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Успешното сътрудничество на партньорите по проекта предостави възможност на организациите да обменят добри практики относно интеграцията на младежи на пазара на труда и предостави опции за последващото им по-широко приложение на местно и регионално ниво.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031