SPICE GIRLS ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НА СЦЕНАТА БЕЗ ВИКТОРИЯ БЕКЪМПредишна статия
VIVA SMART – НОВАТА ПЛАТФОРМА НА VIVACOM ЗА ЦЯЛОСТНИ IoT УСЛУГИ И РЕШЕНИЯСледваща статия
Горещи новини
  • Розов слон се роди в Южна Африка (СНИМКИ)Тимъти Янсен Ван Вуурен, рейнджър в резервата „Мала Мала“ в Южна Африка, бил доста изненадан при една от редовните си обиколки. Вуурен се натъкнал на необичайна гледка: новородено естествено розово [...]
  • Видео: Как се прави стъклото Фабриката за производството на ръчно духана стъклария, както и на най-различни по форма, размери и цвят флакони "Инхом" е разположена на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 [...]
  • Днес съм министър в оставка. Утре съм министър в оставка в отпускаТова заяви пред БНТ правосъдният министър Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала с апартаментите на властта, включително нейният. На въпрос кой трябва да я замести, Цачева беше лаконична: "Това е [...]

24/03/19

СВЕТОВНИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ СМЕНЯТ ДОЛАРИ ЗА ЗЛАТО

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
gold

Световните централни банки увеличават своите златни резерви безпрецедентно. През третото тримесечие те придобиха злато от 5,82 млрд. долара – почти една четвърт повече от година по-рано. Рекордьори по закупуване са – Банката на Русия и Централната банка на Турция. Защо националните банки натрупват злато и защо предпочитат благородния метал пред долара – от материал на RIA Novosti.

Златна треска

По данни на Световния съвет по златото, централните банки по света са купили повече от 148 метрични тона злато през последните три месеца – това е с 22% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Най-много от всички е придобила Банката на Русия – 92 тона злато. Толкова много от благородния метал за тримесечие, Централната банка е купила, само в разгара на пазарните реформи през 1993 г.

Като се вземе предвид, придобитите през първата половина на годината 106 тона, руските златни резерви надхвърлят 2036 тона, чиято пазарна стойност е приблизително 78 милиарда долара. По този начин, по отношение на златните резерви, Русия влезе в първите пет, отстъпвайки само на САЩ (8133,5 тона), Германия (3369,7), Италия (2451,8) и Франция (2436).

Други държавни регулатори разсъждават по същия начин. Трябва да се отбележи, че най-активните купувачи на злато през последните месеци са Турция и Китай, държави, които остро влошиха отношенията си със САЩ.

Не случайно именно Москва, Анкара и Пекин станаха най-големите продавачи на американски държавни облигации тази година.

Тази година Централната банка на Русия намали инвестициите в американски държавен дълг почти осем пъти – до 14 млрд. долара (през август).

Турция от края на миналата година намали дела си на инвестициите в американския държавен дълг почти два пъти.

Пекин от април, когато Вашингтон въведе първите мита за внос на китайски стоки, редовно намалява обема на щатските облигации във валутни резерви. Само през октомври Китайската народна банка пусна американски ценни книжа на стойност 3 млрд. долара, като направи една от най-големите разпродажби от 2004 г. насам.

Коефициент на безопасност

Светът наближава нова ера на нестабилност, перспективата за глобална криза става все по-реална и почти всички експерти са уверени, че американската икономика и доларът ще страдат най-много от предстоящите катаклизми.

В средата на октомври икономистът Улф Линдал, директор на специализираната в проучване на валутния пазар компания A. G. Bisset Associates, заяви, че доларът е на прага на колапс и че през следващите пет години той ще се обезцени към еврото с 40%.

Неотдавнашното проучване на Bank of America (BofA) на 174 мениджъри на инвестиционни фондове с общо активи от 518 милиарда долара също свидетелства за отрицателните очаквания на инвеститорите.

Респондентите съобщиха, че през последните два месеца са намалили дела на американските акции в своите портфейли средно със 17% поради нарастващата колебливост на американските пазари.

Според повечето мениджъри днес инвестициите в американски активи са съпроводени от рискове. На първо място – търговската война, на второ – политиката на Федералния резерв (Фед), на трето място – от възможността за икономически спад в Китай поради комбинация от два фактора – търговската война и огромен вътрешен дълг, оценен на седем трилиона долара.

Към края на юли Китай има почти за 1,2 трилиона долара американски държавни облигации. Ако пусне тези облигации  на пазара, Пекин ще осъди американската икономика на безпрецедентна финансова криза.

Напълно логично е, че инвеститорите вече не виждат долара като защитен актив. В края на краищата основните рискове за пазарите днес произтичат от САЩ – и от търговската война, и от политиката на Фед, както и от евентуалния срив на пазара на американския държавен дълг.

Ето защо в навечерието на новите сътресения и инвеститорите и централните банки се обръщат към традиционния антикризисен актив – доброто старо злато.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

март 2019
П В С Ч П С Н
« фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031